29°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/RTRS

Izvor: tanjug

DODIK: Jasenovac nije političko sredstvo, već stratište Srba

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta, predlog predsednika SDA Bakira Izetbegovića da u "zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici", koji je nametnuo Valentin Incko, budu ugrađeni i amandmani koji bi se odnosili na Jasenovac.

-Ponižavajući je, jer je to pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korišćenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe- istakao je Dodik. 

PROČITAJTE JOŠ: Zakon o zaštiti ćirilice ide na Ustavni sud Republike Srpske

On je ocenio da bi Izetbegović "da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba, ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića", rekao je Dodik. 

Na pitanje da prokomentariše Izetbegovićev predlog da se u "zakon o zabrani negiranja genocida doda Jasenavac", Dodik je poručio da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Jasenovcu.

-Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Jasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice- rekao je Dodik.

Poručio je da Jasenovac nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju, već stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšeno više policajaca zbog Belivuka i Miljkovića

Dodik smatra da je žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju pravom na slobodu izražavanja, mišljenja i da više ne prihvataju nametnuta rešenja.

-Jadno je što je i na trenutak pomislio da Jasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora! To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH- naglasio je Dodik.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izrazio je verovanje da ima rešenje za političku i institucionalnu krizu u BiH tako što bi prvo u institucijama BiH trebalo usvojiti izmenjeni krivični zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koje je krajem jula nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a onda podeti amandmane kojima bi bili zadovoljni Srbi u BiH.

Izetbegović je rekao da je lično zainteresovan da se amandmanima predloži izmena izmenjenog zakona, koje bi se odnosile na logor u Jasenovcu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar