17°C

Beograd

Photo: Printscreen/pixabay

Izvor: tanjug

Hrvatski državljani od sada mogu da putuju u SAD bez vize!

Hrvatski državljani od subote mogu da putuju u SAD bez vize, putem prijave na Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, ali to ne znači da mogu samo da sednu u avion i otputuju.

Vest o putovanju bez viza objavila je juče američka ambasada u Zagrebu na svom Fejsbuk nalogu, a hrvatski državljani će pre puta, poslovnog ili turističkog, morati da ispune ESTA prijavu.

Prijave putem ESTA mogu se podneti u bilo koje vreme pre putovanja, ali Ministarstvo državne bezbednosti preporučuje putnicima da zahtev podnesu što je pre moguće, a najmanje 72 sata pre puta, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD.

PROČITAJTE JOŠNESTAO MORNAR U JAPANSKOM MORU: Potraga traje od jutros


Državljani Hrvatske nisu dužni da predoče specifičan plan putovanja pre podnošenja zahteva putem ESTA, a oni načelno važe dve godine.

Putnici koji poseduju vize B1/B2 treba da nastave da ih koriste za put u SAD, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Zagrebu.

Napomije se još da je moguće kod ulaska u SAD da putnici budu odbijeni, uprkos tome što im je odobrena ESTA.

ESTA je važeća za kratka i poslovna putovanja koja traju manje od 90 dana, a za sva druga putovanja, rad, studiranje ili boravak duži od 90 dana i dalje je potrebna viza.

PROČITAJTE JOŠNESREĆA NA ŽABLJAKU: Poginuo traktorista

Podnosilac zahteva za ESTA kome je već odbijen zahtev za vizu ili je kazneno osuđen neće dobiti odobrenje za putovanje, to važi i za one koji su nekad bili uhapšeni pa čak i ako nisu bili osuđeni nakon toga.

Odbijeni će biti i oni koji imaju neku ozbiljnu zaraznu bolest, ili ako im je već bio odbijen ulazak u SAD ili su bili deportovani.

Za putnike kojima je odbijena ESTA ostaje mogućnost da podnesu zahtev za vizu u američkoj ambasadi ili konzulatu.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar