18°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti

TUŽILAŠTVO BIH: Formirani predmeti za ratne zločine koje je dostavilo Tužilaštvo Srbije

U tužilaštvu BiH su formirani predmeti protiv 28 lica koje je dostavilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, rekao je  vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

Kajganić je podsetio da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo Tužilaštvu BiH 24 predmeta protiv 28 lica.

PROČITAJTE JOŠ: STRAVIČNO: Kupila sinu "ženu"(15) pa devojčicu tukli i držali zatočenu

- Svi ti predmeti su već formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi - rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

- U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entiteska i tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH - rekao je Kajganić za BHRT.

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U REGIONU: Raste broj zaraženih korona virusom!

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane - van pravosuđa ili u pravosuđu.

- Mislim da nema razloga za to, a ako primetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mere iz svoje nadležnosti, odnosno obavestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca - rekao je Kajganić.

PROČITAJTE JOŠ:Osuđen na 30 godina zbog ubistva supruge

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obaveštava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar