3°C

Beograd

Photo: gov.me

Izvor: Novosti

CRNA GORA UDARA PO MAFIJI: Vlada predstavila Nacrt zakona o poreklu imovine, Abazović očekuje podršku svih poslanika

Golden Rose ad

Nacrt zakona koji bi trebalo da omogući državi da oduzme svu nelegalno stečenu imovinu predstavljen je juče, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da Zakon o poreklu imovine predstavlja zakon protiv mafije. On je izrazio nadu da će podršku za njegovo usvajanje dati svaki od 81 poslanika.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić juče je najavio početak javne rasprave o zakonu koji će regulisati pitanje nezakonito stečene imovine.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen i drugi vozač: Udario dečaka (14) u Bijeljini, pa pobegao s mesta nesreće

- Čitav mehanizam biće inkorporiran u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom delatnošću. Biće promenjeno ime zakona, on će imati u sebi finansijsku istragu, a oduzimanje nelegalno stečene imovine upućivaće na nove institute - kazao je Marić, ističući da se nadogradnjom postojećeg pravnog akta omogućava i njegova retroaktivna primena. Biće, dodaje, dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja, a nakon toga tužioci će moći da pokrenu finansijsku istragu.

Marić dalje objašnjava da je predviđeno i da tužioci formiraju finansijski istražni tim, te se, nakon što se u istrazi proceni da su prikupljeni dokazi, obaveštava vlasnik imovine da se izjasni, a potom se sačinjava izveštaj.

- U tom trenutku su ostvareni uslovi za pokretanje građanskog postupka, znači zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore upoznaje se sa izveštajem i priprema tužbu koja se onda vodi pred građanskim sudom za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Naravno teret dokazivanja je na onome ko je stekao nezakonito stečenu imovinu - kazao je Marić i dodao da će imovina biti oduzimana ako se ne dokaže da je zakonito stečena. U međuvremenu, kako pojašnjava, imovina će biti privremeno zamrznuta.

Prema rečima Abazovića, usvajanje Zakona o poreklu imovine jedno je od obećanja aktuelne vlade. Kako je naveo, kroz postupke koji će biti brzi, oduzeta imovina će postati vlasništvo države.

- Ako vozite "ferari" ili blindirano vozilo, reći će vam da ste kriminalac, ali ako ne dokažete da ste ga zaradili, on ili bilo koja imovina, postaće vlasništvo države. I evro je važan ako je nelegalno stečen, ali ovde treba da se napadne imovina koja je ogromna kako bi se vratila u budžet i građanima - naveo je on.

PROČITAJTE JOŠ: DODIK: Reći za Republiku Srpsku da je aparthejd je strašna uvreda za srpski narod

POSLANIČKI IMUNITET NE ŠTITI

Abazovićev savetnik za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da je ovo postupak protiv imovine, a ne protiv osoba. Postupak pred sudom će, ističe biti građanski, pa imunitet poslanika neće imati značaja, a poreklo imovine će morati da dokazuju svi koji imaju preko 50.000 evra.

- Moguće da će tu ići gore, tu dole. Znaćemo koja je ciljna grupa protiv koje će se voditi finansijske istrage - dodao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad