17°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: kurir

DODIK SA PUTINOM: O gasu i gasovodu kroz RS do važnosti pridržavanja Dejtonskog sporazuma!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o aktuelnoj situaciji u regionu.

"Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rešenja, ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom", kazao je Dodik.

Naveo je da je sa Putinom dogovorio istu cenu gasa i da ruski predsednik podržava izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku, o čemu će Dodik sutra, kako je najavio, razgovarati sa predstavnicima "Gasproma".

Dodik je dalje rekao da je Putina informisao o, kako je kazao, pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i što RS "ne može sebi da dozvoli".

"Postoji iskrena opredeljenost predsednika Putina da razume veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije", kazao je Dodik.

Za banjalučku Alternativnu televiziju rekao je da na sastanku s Putinom "nije nikoga kritikovao, več je govorio o tome kako BiH može da funkcioniše i da je za tu zemlju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu".

"Čini mi se da ovde za to postoji razumevanje", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se menjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i da za to postoji podrška Rusije, za razliku od, kako je naveo, liberalnih koncepcija sa zapada, koji "ganjaju priču o apstraktnom građaninu".

Još je kazao da je ruskom predsedniku preneo stav RS da samo legitimno izabrani Visoki predstavnik može da ima podršku, s čim se, dodao je, Putin saglasio.

"Putin je izneo svoj stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Rusija ima niz primedbi o nepoštovanju Dejtonskog sporazuma i u tom pogledu za nas je važno da stavi ta pitanja na dnevni red Saveta bezbednosti UN", kazao je srpski član predsedništva BiH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar