-6°C

Beograd

Photo: happy tv

Izvor: tanjug

DODIK: Inckov zakon mora biti povučen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, posle sastanka sa evropskim i američkim zvaničnicima Markom Makovecom i Gabrijelom Eskobarom, da nije doneo poseban rezultat, ali da je bio prilika da se razjasne neka pitanja.

On je rekao da je ocenjeno da su svesni da postoji kriza u BiH, ali da ima onih koji misle da je krivica na međunarodnim medijatorima.

Ponovio je da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo bivši visokii predstavnik Valentin Incko.

"Osnovno pitanje i dalje ostaje funkcionisanje organa BiH, te i dalje stoji odluka Republike Srpske da ne učestvuje u radu dok se ne povuče sramna odluka", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je Veće ca implementaciju mira u BiH (PIC) ne služi ničemu, jer stav tog tela, bez Rusije, nije obavezujući ni legitiman.

"Ko je ovlastio tu grupu zemalja da se bave tim pitanjima i izdaju kominike kad tu više nema Rusije", rekao je Dodik i dodao da i ova dvodnevna sednica PIC služi samo tome da se ''potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik u BiH''", rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita.

Dodik je rekao da nije odgovoreno na osnovu čega je visoki predstavnik u BiH jer Savet bezbednosti UN nije imenovao nijedno lice, te da, da ako ne postoji visoki predstavnik, onda ne postoji ni OHR.

Dodik je kazao da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa kvalifikacijom događaja u Srebrenici mora da nestane iz pravnog sistema i da način na koji će se to dogoditi treba da iznađu oni koji su to i kreirali.

Očekivao je kazao je, od PIC-a da danas u Sarajevu kažu da visoki predstavnik nije mogao i nije trebalo to da uradi i da se time omogući Republici Srpskoj da se vrati u institucije.

Ponovio je da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su "genocidni" i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.

Ističući da treba tragati za rešenjima, Dodik je odbacio rešenje koje se može čuti u javnosti, a prema kojem bi istovremeno u parlamentu bila povučena Inckova odluka i usvojeno neko novo rešenje.

Dodik je dodao da je srpski narod slobodarski i da se to ne može ni na koji način promeniti, ali da se suprotnim nastojanjima kod Srba stvara uverenje da se sve protiv njega radi sistematski.

On je ponovio da je "Inckov zakon" neprihvatljiv i da ne može biti deo pravnog kontinuiteta, ma kako da se to reši.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad