21°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Pixsell

Izvor: Tanjug

Predsednik Milanović uputio oštro pismo Plenkoviću

 Hrvatski predsednik Zoran Milanović uputio je pismo predsedniku vlade Andreju Plenkoviću u kojem poziva premijera da smeni ministra obrane Marija Banožića, preneli su danas hrvatski mediji.

Milanović je u pismu optužio Banožića da skriva od javnosti zaključke Inspektorata odbrane koji potvrđuju da načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj, nije kršio zakon u pružanju podrške Kancelariji Predsednika. 

Milanović u pismu, koje je poslato u ponedeljak, od Plenkovića traži i da hitno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata odbrane.

Predmet nadzora Inspektorata bilo je postupanje Generalštaba OS RH u sprovođenju Odluke ministra odbrane o održavanju svečane zakletve 32. generacije regruta na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju podrške Oružanih snaga RH Kancelariji predsednika Hrvatske u 2021. godini.

U pismu je Milanović naveo da je Inspektorat odbrane utvrdio da su Generalštab i njegov načelnik postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske.

-Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar odbrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time naneo štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovde napominjem da je Vaš ministar odbrane tokom 2021. godine uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Generalštab krši zakon pružajući podršku predsedniku Republike i Vrhovnom komandantu OS RH- naveo je Milanović.

On je dodao da i sam način na koji je ministar odbrane tražio inspekcijski nadzor, unapred javno okrivljujući Generalštab OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje da upravo Plenkovićev ministar odbrane kontinuirano zloupotrebljava svoja ovlašćenja.

Ovakvo ministrovo zlonamerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumevanje sistema komandovanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabeležen način, ministar odbrane svojim odlukama praktično osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlasćenja Predsednika Republike kao Vrhovnog komandanta OS RH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar