34°C

Beograd

Photo: Pixabay.com

Izvor: Tanjug

CRNA GORA: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera, SAOPTŠENO IZ KABINETA KRIVOKAPIĆA

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika vlade Zdravka Krivokapića, a povodom najave formiranja manjinske vlade.

"Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav vlade", navodi se u saopštenju.

Pogotovo, kažu, u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet za je dobijena većinska podrška Skupštine.

"Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od predsednika, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsednik Crne Gore povredio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razrešen", piše saopštenju vlade.

Dodaje se da postojeća vlada može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar