28°C

Beograd

Photo: happtv

Izvor: Tanjug

Direktni izbor srpskog člana Predsedništva jedino moguć

Predsednik SNSD Milorad Dodik odbacio je danas u Banjaluci mogućnost indirektnog izbora srpskog člana Predsedništva BiH.

“Odbacujemo još jednom da se član Predsedništva bira u Parlamentu BiH indirektno, jer smatramo da je direktan izbor jedino moguć za RS. Time stavljamo tačku na tu temu”, rekao je Dodik i dodao da izbor srpske delegacije u Domu naroda Federacije BiH mora biti transparentan i autentičan.

On je novinarima rekao da je zadovoljan političkim i ekonomskim stanjem u Republici Srpskoj jer se u ovoj i narednoj godini planiraju infrastrukturne i druge investicije veće od dve milijarde KM i izrazio zahvalnost za podršku Srbji, posebno kada je reč o gradnji autoputeva, odnosno deonici od Rače do Bijeljine, preneli su banjalučki mediji.

Dodik je posle sastanka rukovodstva i članova Izvršnog komiteta SNSD-a sa predsednicima gradskih odbora ove strane rekao da i dalje ostaju isti uslovi za povratak predstavnika entiteta u državnim institucije, a to je, između ostalog, povlačenje iz pravnog prometa određenih odredaba i akata koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska predložila određene akte radi vraćanja u državne institucije, a to je zakon koji i zatvorski kažnjava sve zloupotrebe ako se neki kolektivitet u BiH nazove genocidnim.

On je rekao da podržava održavanje naredne posebne sednice Narodne skupštine RS, kao i ljude koji će se na njoj obratiti, poštujući činjenicu da je “BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda”.

“Pozdravljamo opredeljenje Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, da se obrati Skupštini i smatramo da je Bakir Izetbegović- lider SDA, iz svojih kalkulantskih razloga odbio jedan takav dijalog”, rekao je Dodik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar