25°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/Televizija srpske dijaspore

Izvor: Tanjug

REPUBLIKA SRPSKA NE PLANIRA SECESIJU Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija na važnom sastanku u Vašingtonu!

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija je imao sastanke u Vašingtonu s predstavnicima SAD gde je poručio da Republika Srpska ne planira secesiju i da je važno dijalogom rešiti unutrašnja pitanja u BiH.

"Sastanke u Beloj kući i Stejt departmentu iskoristio sam da prenesem stavove o stanju u BIH. Ponovio sam strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa, na kojem počiva država s dva entiteta i tri kontitutivna naroda. Iskazao sam zabrinutost zbog neslaganja za unutrašnji dijalog, jer jedna od strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rešenja koja će odgovarati toj strani", rekao je Tegeltija, prenosi Klix.ba.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kaže kako je domaćinima preneo da se pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada u BiH svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane izveštaje što ponekad dovodi do situacije da te institucije i zemlje donose pogrešne odluke.

"U fokusu njihovog interesovanja je bilo održavanje izbora ove godine. Rekao sam da je važno da se održe izbori, iako uslovi ne garantuju da će se izborni rezultati implementirati nakon provedenih izbora. Stav SAD je taj da su svesni da će implementacija rezultata biti komplikovana i teška, ali da smatraju da će se nakon izbora raditi na samoj implementaciji", dodao je.

DODIK I ČOVIĆ NA METI NEMAČKE: Optužili ih za govor mržnje, njihova politika pretnja miru u jugoistočnoj Evropi

Tegeltija smatra da je ključni problem u BiH zapravo nedostatak dijaloga i SAD i svih strana u BiH.

"Pozvao sam ih na dijalog, da dođu u BiH i da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima. Rekao sam da Republika Srpska podržava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu celovitost BiH. Ponovio sam da RS ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH. To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovde opterećeni stavovima koji optužuju RS da pokušava sprovesti proces secesije", zaključio je Tegeltija.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar