31°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Tanjug

DOLINA NERETVE, MESTO BOLA I GLASNE TIŠINE: Dodik na obeležavanju 30 godina od masakra u Bradini

U Bradini kod Konjica danas će biti obeleženo 30 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj proteran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

OŠTAR ODGOVOR DODIKA KOMŠIĆU Srpski član predsedništva izjavio je da se Srbi nisu borili za BiH, već za nezavisnu Republiku Srpsku u kojoj su vekovima svoji na svome!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je dolina Neretve mesto bola i glasne tišine koja i danas, 30 godina kasnije, jezivo odzvanja kao i tog 25. maja 1992. godine kada je u Bradini počinjen strašni maskr nad nevinim srpskim civilima, među kojima je bilo i dece.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Ta tišina, pustoš i spaljena srpska sela bole nesmanjenom žestinom. U Bradini i okolnim selima, Konjicu i dolinom Neretve zločinci su izvršili etničko čišćenje. Pripadnici muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija zatrli su srpsko ime. Danas samo ledeni mermerni spomenik i obnovljeni hram prkosno svedoče da su Srbi živeli na tom prostoru - rekao je Dodik u izjavi za Srnu povodom 30 godina od uništenja i spaljivanja srpskog sela Bradina kod Konjica i okolnih sela, kada je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj proteran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

On je dodao da je sav njihov greh bio to što su Srbi, zbog čega su mučki, svirepo i brutalno ubijani, upitavši šta je i kome su krivi nedužno dete, žena, starica, starac koji su bili na kućnom pragu i naivno verovali svojim komšijama muslimanima i Hrvatima.

S toga, ukazao je srpski član Predsedništva BiH, ma gde bili Srbi treba i moraju svaki dan, na svakom mestu da spominju, svedoče i čuvaju sećanje na svoje nevino stradale pretke.

- Ne postoji ništa na ovom svetu što bi opravdalo naš zaborav, naše sećanje i podsećanje. To je naša sveta dužnost radi sadašnjosti i budućnosti, radi naših predaka, a posebno potomaka. Moramo da govorimo o našoj stradalničkoj istoriji, jer ćemo mi biti krivi ako ovi tragični događaji odu u zaborav. To ne smemo dozvoliti jer smo već danas svedoci prekrajanja istorije, gde se samo Srbi optužuju za zločin. Za njih danas nema pravde - poručio je Dodik.

On je rekao da zaborav ne sme i ne može biti izgovor, te naglasio da će pusta srpska ognjišta u dolini Neretve i na svakom pedlju srpske zemlje živeti sve dok žive u našim srcima i našem pamćenju.

Bradina, koja je pre sukoba bilo naseljena većinski srpskim stanovništvom, napadnuta je 25. maja 1992. godine. Na ovo nebranjeno naselje napale su muslimansko-hrvatske formacije.

Na najbrutalnije načine ubijeno je 48 srpskih civila. Preostali su odvedeni u logore ili proterani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. Pored crkve, na mestu gde je sada spomen-obeležje, bila je masovna grobnica.

U logorima Musale i Čelebići umorena su još 22 stanovnika Bradine.

Pred Haškim tribunalom za zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica osuđeni su Esad Landžo, Zdravko Mucić i Hazim Delić.

Preživeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolaze iz svih delova Republike Srpske i Srbije, a neretko i prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar