24°C

Beograd

Photo: Pixabay, ilustracija

Izvor: Tanjug

MAKEDONCIMA SVEGA PREKO GLAVE Evroskepticizam sve više raste, priča je veća od samog veta Bugarske!

Osnivač makedonskog Insituta za evropske politke Simonida Kačarska ocenila je da poruka koju su Severna Makedonija i Albanija dobile iz Brisela, izostanak statusa kandidata, daleko od dobre i naglasila da je to pokazalo da u EU ne postoji volja za proširenje i da je priča veća od samog veta Bugarske.

"Jako smo razočarani nakon Samita u Briselu, predugo čekamo početak pregovora, previše žrtvi smo podneli", rekla je Kačarski za Tanjug i ocenila da u EU ne postoji volja za proširenjem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Jer, kako je kazala, da postoji volja pokazala bi se tokom prethodnog perioda kada je bilo mogućnosti da se naprave takvi koraci.

"Deset godina tokom grčke blokade održali smo podršku evriontegracijama, ona je bila tada čak 80 odsto, bugarski veto je sada velikiu rizik, raste evroskepticizam, još imamo stabilnu podršku članstvu oko 60 odsto", rekla je ona i dodaje da bi odgovor građana Makedonije na pitanje da li verujete EU bilo nešto potuno drugo.

Kaže da frustracija postoji, da je opravdana i da će potrajati nekoliko godina ako ne bude pomaka u pristupanju.

Naglasila je da većina bugarskih uslova ne pripada procesu evrointegracija.

ZABRINUTA ZBOG MOGUĆEG RATA Tanja Fajon poručila je da Zapadni Balkan postaje sve veći bezbednosni rizik!

Razočaranje je još veće jer je Francuska tokom predsedavanja više brinula o zahtevima Bugarske.

Takva atmosfera nije pozitiva a poruka je daleko od pozitivne, rekla je ona i naglasila da je danas jako teško proceniti šta će se destiti sledeće nedelje.

Prema njenim rečima, nakon političke međuvladine konferencije daje se krartko vreme da Makedonija promeni ustav i da Bugare uključi u preambulu što je neprhivatljivo za Skoplje.

"Skoplje se ne slaže sa dodatnim uslovima koje je usvojio bugarski parlament. Naš premijer je u Briselu istakao crvene, teško je predvideti šta će se desiti imajući u vidu da je bugarski parlament stao iza toga a mi tražimo da se nekoliko uslova promeni, specifično se odnosi na protokole iz francuskog predloga i kada tačno počinju pregovori", rekla je ona.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar