21°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen

Izvor: TANJUG

DPS I DALJE U DILEMI: Ne znaju šta će ako Abazović usvoji tekst temeljnog ugovora sa SPC

Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Ðukanovića još nije odlučila šta će preduzeti ako vlada premijera Dritana Abazovića u petak, uprkos protivljenju te stranke od čije podrške zavisi opstanak vlade, usvoji tekst temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

I dok potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i dalje prati neizvesnost, iz vlade je listu rečeno da nema prepreka da se takav ugovor potpiše sa nekanonskom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, iako je Vaseljenska patrijaršija ne priznaje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

POSTIGNUT DOGOVOR I SAGLASNOST OKO TEMELJNOG UGOVORA: Evo koje odluke su doneli patrijarh SPC Porfirije i crnogorski premije Abazović

- CPC je registrovana u Ministarstvu pravde kao i svaka verska zajednica. Tu nema ničeg spornog - s aspekta države oni su verska zajednica - rečeno je podgoričkom dnevniku iz vlade, a nakon što je premijer Dritan Abazović pozvao juče nepriznatu CPC da s vladom zaključi ugovor kakav je najavljivan i sa SPC.

Čelnik nepriznate CPC Mihailo, izjavio je juče podgoričkim medijima da neće potpisati temeljni ugovor "u kom se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama".

Istovremeno, ambasadori država Evropske unije (EU) izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje temeljnog ugovora moglo da izazove političku nestabilnost i dovede do “pada” vlade Dritana Abazovića.

Takav stav oni su preneli premijeru na dvočasovnom sastanku koje je održan u petak u Podgorici, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

A pre nego što izvršna vlast bude raspravljala o temeljnom ugovoru sa SPC, on mora da prođe Komisiju za politički sistem, kojom predsedava potpredsednik vlade i ministar odbrane, Raško Konjević (SDP).

Komisija, prema Poslovniku vlade, odlučuje većinom glasova prisutnih članova. Ako dokument ne prođe to telo, ne bi trebalo da ide pred ministre i premijera. Međutim, kako je Vijestima pojašnjeno iz vlade, premijer ima pravo da materijal uvrsti na dnevni red iako nije dobio podršku Komisije.

Iz Abazovićevog kabineta listu su potvrdili da će vlada o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, iako to nije predviđeno Poslovnikom, ali jeste koalicionim sporazumom partija nove vlasti.

One su se dogovorile da se vlada o pitanjima “od vitalnog državnog i nacionalnog interesa”, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan i popis stanovništva, izjašnjava na taj način.

Šef države i lider DPS-a Ðukanović, ponovio je juče da vlada ne treba da žuri s odlukom o potpisivanju temeljnog ugovora sa SPC.

On je novinarima nakon otvaranja “Poslovnih razgovora Crna Gora - Republika San Marino”, rekao da aktuelna verzija ugovora nije prihvatljiva za DPS.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar