Izvor: Kurir.rs
16.07.2022 u 13:54
0

POSLE DVA I PO DANA RASPRAVE! Sobranje izglasalo francuski predlog, 68 glasova ZA

Skupština Severne Makedonije usvojila je u subotu francuski predlog za ukidanje bugarske blokade i početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

SPREČENA TUČA POSLANIKA U SEVERNOMAKEDONSKOM PARLAMENTU (VIDEO)

Nakon dva i po dana rasprave predlog je usvojen sa 68 glasova „za“, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Rasprava je dva i po dana trajala u napetoj atmosferi. Opozicija je dizala buku tokom govora poslanika vladajuće većine, a bilo je i verbalnih sukoba i međusobnih optužbi poslanika iz vlasti i opozicije.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Levica tražili su odbacivanje ovog predloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uveravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.

I premijer Dimitar Kovačevski je sa skupštinske govornice prvog dana rasprave najavio da je predloženim predlogom makedonski jezik jasno preciziran kao jedini, priznat i prihvaćen jezik za EU.

– Konačno smo, nakon 17 godina čekanja, i mnogih najava, a nakon njih mnogo razočaranja, dobili zvaničan početak pregovora sastankom cele Vlade sa Evropskom komisijom – rekao je premijer.

To je, poručio je Kovačevski poslanicima, „jedina istina u ovoj buri manipulacija, spekulacija, lažnih vesti i namernog i nenamernog oštećenja i stvaranja krize i destabilizacije države“.

„Na takav predlog, koji u potpunosti odražava naše nacionalne interese i crvene linije, ja, Vlada i predsednik države rekli smo DA“, naglasio je u obraćanju poslanicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je pre skupštinske rasprave poslanicima poručila: „Nema sumnje da je makedonski vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo“.

Uz poruku Fon der Lajen je retvitovala i deo svog obraćanja u parlamentu u kojem je poručila: „Budućnost vaše zemlje je u Evropskoj uniji, a Evropa nije potpuna bez Severne Makedonije. Želimo vas u EU!“

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter