Izvor: Tanjug
23.07.2022 u 20:28
0

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije o situaciji u Sloveniji:“Komplikovana, ali je znatno bolja nego prethodnog dana!“

Situacija na slovenačkom Krasu, gde već dva dana bukti požar, je komplikovana, ali je znatno bolja nego prethodnog dana, rekao je za Tanjug Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije koja pomaže u gašenju požara u Sloveniji.

On je rekao da u gašenju požara podršku slovenačkoj posadi pružaju kolege iz zemalja okruženja, a da im na ruku ide i vetar koji je u slabljenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Mislim da situacija ide ka boljem i mislim da će požar već koliko sutra ili prekosutra biti stavljen pod kontrolu“, poručio je Nedić.

Komandant je istakao da situaciju umnogome otežavaju visoke temperature koje dostižu preko 40 stepeni, te su učsnici u gašenju požara „iznureni“, a visoke temperature utiču i na performanse letilica.

Kako je rekao Nedić učesnici u gašnju požara su prenapregnuti i lete do sedam ipo sati dnevno, što je maksimum što se tiče angažovanja u ovako vanrednim operacijama.

Na pitanje do kada će pripadnici MUP-a iz Srbije biti na terenu u Sloveniji, Nedić je kazao da će srpske jedinice učestvovati u gašenju požara sve dok se situacija ne stavi pod kontrolu.

Na terenu su dva helikoptera iz Srbije koji mogu da ponesu 1,5 tonu vode, a Nedić je ocenio da se sva naša helikopterska oprema dobro održava i da je pouzdana, što se pokazalo i ranije, kada je Srbija učestvovala u gašenju požara na teritoriji Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, kao i sada u Sloveniji.

Nedić je poručio da su pripadnici jedinica za vanredne situacije Srbije i Slovenije pokazali izuzetnu spremnost i efikasnost na terenu.

Ministar Vulin obišao je u Sloveniji pripadnike Helikopterske jedinice i pripadnike Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije!

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin stigao je ranije danas u Sloveniju i obišao pripadnike Helikopterske jedinice i pripadnike Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije koji dva dana pomažu svojim kolegama u borbi sa vatrenom stihijom.

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca gašenju iz vazduha, a do smirivanja bi moglo doći sledeće sedmice, kada meteorolozi ocekuju veće padavine na tom podrucju.

Na terenu je noćas bilo oko 800 vatrogasaca koji su sprečavali širenje vatre i gasili „manja žarišta“, izjavio je jutros Stanko Močnik, komandant vatrogasaca na terenu, prenosi Hina.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana, a požar se od jutros gasi do sada najvećim kapacitetima iz vazduha.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter