18°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube

Izvor: Tanjug

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović upozorava: "Ako se potpiše Temeljni ugovor sa SPC sledi smena Vlade!"

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović najavio je da će i formalno pokrenuti pitanje smene Vlade ukoliko sledeće nedelje bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC na način na koji je najavio premijer Dritan Abazović.

On je u intervjuuistakao da u tekstu tog ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore, kao i da je sve rađeno veoma trapavo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ðukanović smatra i da se u nekoliko tačaka teksta Temeljnog ugovora krše Ustav i zakoni Crne Gore, ali dodaje i da je očekivao da će se Abazović odlučiti za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC u Crnoj Gori.

Kaže i da je razgovarao sa Abazovićem i da su se dogovorili da se zaustavi proces potpisivanja Temeljnog ugovora kako bi se dala šansa još jednoj turi konsultacija.

"Pošto od tih konsultacija nije bilo ništa, premijer Abazović bi potpisao Temeljni ugovor za koji smo ocenili da je protivan nacionalnim interesima Crne Gore. Ukoliko se potpiše takav ugovor, nema više manevarskog prostora, mi idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepoverenja Vladi“, poručio je Ðukanović.

Ðukanović je ocenio i da „državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta“.

„Da se prestane sa ocenama, koje ste kao i ja puno puta procitali, od strane predsednika Vučića kao ključna zamerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću da je pustio Crnu Goru da ode. Crnu Goru nije niko puštao, Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen deo sve do devedestih godina, ostala deo SRJ posle raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučla da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje“, naveo je Ðukanović.

Na pitanje da li je bio u Beogradu posle 2013. godine, kaže da nije bio poslednje dve godine, ali da je prethodno dolazio.

„Da, kako ne. Sigurno nisam u zadnje dve godine, ali pre toga da. Imam prijatelje u Beogradu, Novom Sadu, imam porodicu… Dolazio sam u zvanične i u nezvanicne posete sa državnim vrhom Srbije i razgovarali smo i potpuno privatno, nezvanicno“.

Koliko god se neki centri trudili da od njega naprave antisrbina, to im, kako kaže, ne polazi za rukom.

„Nisam ni antisrbin, ni antihrvat, ja sam Crnogorac, čovek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori i prema svima iz našeg okruženja. Prema tome, ne pada mi na pamet da izbegavam Beograd“, rekao je Ðukanović.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsednika Crne Gore na izborima 2023. godine, odgovara da još o tome nije odlučio, ali dodaje i da je privatno uvek bliži da bude van politike, jer, kako kaže, kada neko toliko vremena provede na nekim teškim poslovima, onda se i umori.

"Ali, u susret izborima ću sam, i sa svojim saradnicima proceniti da li i dalje postoji potreba za mojim daljim politickim angažmanom", zaključio je Ðukanović.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar