3°C

Beograd

Photo: Tanjug

Izvor: Tanjug

IAKO JE NAJAVLJENA POMOĆ SUSEDA - NIJE SE DOGODILA: Bešović prvi put javno o ispomoći pri gašenju stravičnih POŽARA!

Iako je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić najavio dolazak hrvatskih vazduhoplova na ispomoć u gašenja požara koelgama u Crnoj Gori to se nije dogodilo, a direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kaže da postoje uslovi kada se može zatražiti pomoć.

POŽAR U BARU STAVLJEN POD KONROLU: Lakše povređene dve osobe koje su pomagale pri gašenju vatre, Vatrogasci na oprezu


- Ne možete je tražiti za neke manje požare, a znate da u susednim državama - posebno u Hrvatskoj - imaju probleme sa požarima. Ono što je problem i njima i nama jeste nedostatak resursa -  rekao je Bešović gostujući u jutarnjem programu podgoričkih TV Vijesti.

Dodao je da Hrvatska ima osam vazduhoplova, ali su im, kaže, trenutno raspoloživa samo dva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- To je taj problem oko servisiranja i održavanja vazduhoplova za gašenje požara,a ujedno to je i jedan od najtežih poslova sa kojim se piloti bave -  kaže Bešović.

Govoreći o stanju vazduhoplova za gašenje požara u Crnoj Gori, Bešović je rekao da je to nešto u šta mora stalno da se ulaže, što do sada nije bio slučaj.

- Sve ovo što se sada dešava rezultatat je zapuštenog stanja u poslednjih 10 ili 15 godina -  rekao je Bešović.

U planu je kazao je nabavka novih helikoptera.

- Sada postoji tendecija da se oni više aktiviraju za gašenje požara. Srbija je nedavno dobila helikoptere koji su nosivosti 5.000 litara, a poređenja radi kanader koji Hrvatska poseduju nosi samo 1.000 litara više. Premijer Dritan Abazović je najavio ukoliko i dalje bude na toj poziciji da će insistirati da se kupe dva nova višenamjenska helikoptera -  dodao je Bešović.

Dodao je da MUP trenutno raspolaže sa jednim vazduhoplovim, tipa "Air Tractor", koji može da nosi 3.000 litara vode.

- Ostali su u fazi povravke, to je problem sa kojim je javnost već duži period upoznata, a mi ulažemo dodatne napore kako bismo ih što pre osposobili. Ipak, to ne znači da će biti kratak period. Verujte, već razmišljamo o narednoj godini. Strani serviseri produžavaju rokove za delove, servise i ostalo. Rat u Ukrajini je poremetio čitavo tržište - kaže Bešović.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar