3°C

Beograd

Photo: Pixabay, ilustracija

Izvor: tanjug

Miodrag Linta osudio je skrnavljene Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i pozvao Međunarodnu zajednicu da odreaguje na napade nad Srbima!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je skrnavljene Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru jedan od čestih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na području Federacije BiH i pozvao Međunarodnu zajednicu da odreaguje na napade nad Srbima na toj tritoriji.

On je najoštrije osudio jučerašnji vandalski napad na srpsku crkvu u Mostaru, kada je došlo da demoliranja vrata, skrnavljenja oltara, razbacivanja predmeta i krađe novca, navedeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Veliki broj ovakvih i sličnih nasilničkih činova imaju za cilj da unesu dodatni strah, nemir i uznemirenost kod preostalih Srba u Mostaru i Federaciji BiH, da im se pošalje jasna poruka da nisu dobrodošli i da se isele u Srbiju", smatra Linta.

Naveo je da to potvrđuju brojni primjeri skrnavljenja naših crkava, grobova, spomenika, fizički napadi i prijetnje malobrojnim Srbima, svirepo ubistvo srpske povratnice u Visokom, kao i sistemsko otimanje i pljačka srpske imovine.

Linta je pozivao predstavnike međunarodne zajednice da se konačno oglase i javno osude napade na malobrojne Srbe u Federaciji BiH, njihovu imovinu i kulturno i versko nasleđe.

"Sramna ćutnja međunarodnih predstavnika potvrđuje da za Srbe u Federaciji BiH ne važe temeljne vriednosti današnjeg sveta: ljudska i manjinska prava, vladavina prava i pravo na nesmetano njegovanje i čuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta", ocenio je Linta.

Dodik reagovao na prepisku Bisere Turković i Jensa Stoltenberga: "NATO nije čuvar integriteta i suvereniteta BiH!"

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je.

Kako je javila Srna, ukraden je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva "Dobrotvor".

Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.

Sveštenik koji je juče ujutru zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar