3°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Hayat Media BiH

Izvor: Tanjug

NAKON DVOGODIŠNJE PAUZE: Danas počinje deveti Samit ministara finansija i guvernera Zapadnog Balkana

Regionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana, pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika", počinje danas u Bečićima.

Za učesnike će večeras biti priređen koktel dobrodošlice, a radni deo biće sutra i 1. oktobra.

Deveti Samit ministara finansija i guvernera ZB, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije (SES), održava se nakon dvogidišnje pauze zbog korona virusa.

Najavijeno je da će učestvovati brojni eksperti iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Evropske investicione banke (EIB), MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Oni će na tri tematska panela razgovarati o perspektivama nakon recesije izazvane pandemijom, kao i o izazovima sa kojima će se finansijski i realni sektor suočiti u drugoj polovini ove godine godine.

Organizatori napominju da je konferencija prilika da se razmene viđenja o perspektivama regiona nakon globalnih šokova i izazova, sa kojima se finansijski sektor suočava u poslednjem kvartalu 2022.godine.

Takođe, biće reči o rastućoj inflaciji, poskupljenju hrane i energenata, kao i poteškoćama kojima su izloženi robni lanci snabdevanja. 

Očekuje se da učesnici konferencije razgovaraju o mogućim modelima za ublažavanje negativnih posledica ovih nepovoljnih globalnih kretanja, kao i o merama za ubrzanje privrednog rasta i pretpostavkama pod kojima će biti planirani budžeti za 2023, u cilju očuvanja monetarne i  finansijske stabillnosti.

ABAZOVIĆ ODLUČNO: "Navijam da Crna Gora postane deo Otvorenog Balkana i podržavam inicijativu da se zajedno predstavimo u Njujorku"

Prvog radnog dana biće održana dva panela "Stabilnost javnih finansija u nestabilnim vremenima", na kome će govoriti predstavnici ministarstava finasija i "Značaj dobre poreske administracije u lošim vremenima", na kome će učcestvovati direktori poreskih uprava.

Konferenciju će zvanično otvoriti, 30. septembra, predsednik SES-a Aleksandar Vlahović, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović i regionalni šef za Zapadni Balkan EIB Alesandro Bragonzi.

Drugog radnog dana, u subotu, biće održan panel "Monetarna politika u inflatornom okruženju”, koji će okupiti predstavnike centralnih banaka balkanskih zemalja.

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom Ministaratva finasija, Centralne banke i Uprave prihoda i carina Crne Gore i uz podršku kompanije Japan tobako internešenel.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar