5°C

Beograd

Photo: FOTO TANJUG FOTO HINA

Izvor: Tanjug

Na Dečijem groblju u Sisku obeležena je 80. godišnjica stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku!

Na Dečijem groblju u Sisku, u Parku Diane Budisavljevic, danas je obeležena 80. godišnjica stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku.

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasao veliki broj dece, prenela je Hina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na komemoraciji je govorio saborski poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac, koji je podsetio da su u Sisku stradala kozarska, srpska deca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge.

"To nisu bila napuštena deca, ni izbeglice, nego su to bila deca koja su zajedno sa svojim roditeljima i komšijama odvedena u logore širom NDH i Trećeg rajha. Oko dece koja su nasilno razdvajana od porodice borile su se dve sile. Jedna je bila sila dobra - na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a druga je bila sila zla - ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravnika logora", rekao je Pupovac.

On je poručio da je danas jednostavno učiti decu da zlo nije ni hrvatstvo ni srpstvo, niti nešto treće što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, kako je naveo, samo po sebi nisu zlo.

Milorad Dodik osudio je etiketiranje Aleksandra Vučića, Viktora Orbana i Ðorđe Meloni: "Potpuno neprihvatljivo i predstavlja govor mržnje!"

"Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u predmet mržnje i uništenja, uključujući i decu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mesto", zaključio je Pupovac.

Kako je rečeno tokom komemoracije, kroz sisačke dečije logore, koje je ustaška vlast nazivala prihvatilištima, od jeseni 1942. godine prošlo je oko pet hiljada dece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1.150 mališana.

Tokom današnje komemoracije je predloženo da Ante Dumbović dobije svoju ulicu u Sisku.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar