22°C

Beograd

REZULTATI ANKETE ZAPANJILI: Mladi Slovenci žele da IZAĐU IZ EU - zbog NEZAPOSLENOSTI!

Kada bi danas imali referendum o ostanku ili izlasku iz Evropske unije, Slovenci bi se odlučili za ostanak, pokazala je anketa ljubljanskog Dela.

Protiv "sloxita" bi glasalo 60 posto birača države od dva miliona stanovnika koja je u EU ušla 2004. godine i znatno profitirala od zajedničkih evropskih fondova, 25 posto bi podržalo izlazak i prestanak članstva, dok je 15 posto neopredeljenih, pokazalo je ispitivanje na karakterističnom nacionalnom uzorku, sprovedeno na 400 ispitanika.

Ulazak Slovenije u Evropsku uniju je na referendumu 23. marta 2003. podržalo 89,64 posto birača koji su izašli na birališta zbog dominantne ocene da je to ključni cilj države nastale 12 godina ranije.

Da je EU imala dobar uticaj na razvoj Slovenije ocenilo je 44 posto ispitanika najnovije ankete Dela, dok ih samo četvrtina smatra kako je taj uticaj bio negativan.

Kao zanimljivo se izdvaja da su izlasku Slovenije iz EU naklonjeniji mlađi stanovnici pa bi takvo rešenje na pretpostavljenom referendumu podržao svaki drugi birač u starosnoj kategoriji od 18. do 24. To se tumači natprosečnom nezaposlenošću među mladima i njihovim nezadovoljstvom aktualnom politikom, ali i EU-om za koji smatraju da je posredni krivac za "dezindustrijalizaciju" Evrope i gubitak radnih mesta, prenela je Hina.


Tanjug
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar