24°C

Beograd

Obeležena godišnjica stradanja Srba u SREBRENIČKIM SELIMA!

U srebreničkim selima Zalazje, Saše i bratunačkim Biljača i Zagoni danas je obeležena godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, upale su u ova srpska sela ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, prenela je RT Republike Srpske.

Samo na Petrovdan, pre tačno 24 godine, muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 meštana sela Sase, Zalazja i Biljače.

Napad je, kako se navodi, bio mučki, ubili su sve što su stigli, neke ljude su žive uhvatili i odveli u srebreničke zatvore-priča preživjeli meštanin. Na Zalazju je ubijen i izmasakriran sudija Slobodan Ilić. Za njegovo ubistvo podignuta je optužnica protiv Nasera Orića.

Karakteristika gotovo svih napada jeste to da su srpska sela paljena a meštani ubijani na najveće pravoslavne praznike.

Tokom rata u periodu od 1992. do 1995. godine, na području opština Bratunac, Srebrenica i okoline planski je uništeno i zapaljeno više od 150 sela. Pobijeno je više od 3.000 Srba.

Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske prošle subote u Bratuncu organizovao je godišnjicu stradanja Srba u Podrinju, gde niko od visokih predstavnika međunarodne zajednice nije se odazvao pozivu.

Porodice i prijatelji posetili su danas i druga srpska stratišta, Zagone, Biljaču i Sase, srpska sela koja su takođe, na današnji dana napadnuta i zapaljena a gđe je takođe ubijeno 69 Srba. 70 ih je ranjeno, a 19 se još vode kao nestali. Nakon parastosa, vence na spomen-obeležje na Zalazju položili su članovi porodice stradalih, prijatelji, predstavnici institucija i boračke organizacije.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/sputnik

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar