Izvor: Tanjug
20.02.2023 u 13:48
1

BiH ŠALJE SVOJ PRVI SATELIT U SVEMIR! „Dajte nam uslove i gledajte čudo!“

Bosna i Hercegovina bi do polovine 2023. godine trebalo da lansira svoj prvi satelit u svemir, a reč je o poklonu Indijske svemirske agencije za Svemirsku asocijaciju jugoistočne Evrope (SESA), koju osim BiH čine i Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i Hrvatska.

To je za banjalučke Nezavisne novine rekao Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

„NEMA VEĆE NAGRADE“ Spasioci iz Republike Srpske odriču se dnevnica u korist devojčice iz Turske (VIDEO)

-Do polovine ove godine, pošto smo potpisali strateško partnerstvo sa Indijskom svemirskom agencijom, planiramo da lansiramo satelit. Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina nezavisnosti Indije. Oni planiraju da tada lansiraju 75 satelita, tačnije tri rakete po 25 satelita, među kojima će biti i naš- kaže Hadžiomerović.

Raketa koja će nositi prvi satelit u svemir sa ovog prostora trebalo je bude lansirana još krajem prošle godine, ali je zbog određenih problema to odloženo.

-Sada ovo željno iščekujemo. Kolega iz Novog Sada je bio na sastanku sa kolegama iz Indije, a za mesec dana bi opet trebalo da idu u Indiju. Tada ćemo saznati završne pojedinosti- navodi Hadžiomerović.

Na ovaj način će region zapadnog Balkana ući na mapu razvoja svemirskog programa sveta, ali je i dalje, kako ističe Hadžiomerović, ova regija daleko od najbogatijih zemalja sveta, prvenstveno po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija neophodnih za osvajanje i iskorištavanje svemira.

-Mi i dalje ovo radimo volonterski. Pojedinačno mi nismo toliko jaki da sami možemo parirati NASA, ESA, Indijskom svemirskoj agenciji, ali zajedničkim radom i deljenjem onoga što imamo ovde vrlo je značajno. Imamo u planu da se širimo ka Mađarskoj, Rumuniji, a imamo informacije da žele da se pridruže i Grčka i Albanija -ističe Hadžiomerović.

Prema njegovim rečima, osnivanje jugoistočne svemirske asocijacije bila je jedna od najboljih odluka koju su mogli doneti, jer će se tek pokazati kolika je ekonomska opravdanost u istraživanju svemira.

MILO NEODLUČAN? „Još ne znam da li ću se kandidovati“

-Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari. Korist je za ekonomiju, nova radna mesta, prosperitet- kaže Hadžiomerović, dodajući da je jedna od ključnih pogodnosti i rad na edukaciji kadrova, prvenstveno dece i mladih, koji su pokazali ogromno interesovanje za projekte iz ove oblasti.

-Radimo i nastavni plan i program, želimo da to bude u srednjim i osnovnim školama. Godine 2021. je naš tim u sklopu takmičenja Međunarodne robotičke olimpijade FGC 2021 pustio svoj prvi nanosatelit u nebo. Jednostavno, učilo bi se kako sateliti rade, koji podaci mogu iz njih da se dobiju i slično- kaže rukovodilac CERIT-a.

-Dajte nam uslove i gledajte čudo. Zamislite koliko ovo volimo kada sve radimo besplatno. Još imamo entuzijazam za ovo- dodao je Hadžiomerović.

Kada je u pitanju podrška nadležnih, on ističe da je najzvučnija ona koja dolazi iz Crne Gore, gđe je premijer te države Dritan Abazović obećao pomoć za razvoj svemirskog programa.

-Ja sam uspio do sada razgovarati sa ambasadorom SAD u BiH, upoznao sam ga sa našim budućim aktivnostima. Želimo da se uključe i premijeri i vlade svih država koje su članice SESA- naglašava Hadžiomerović.

Značajno je reći i da će CERIT predsedavati ovom organizacijom u naredne četiri godine, jer je Upravni odbor SESA odredio da će sedište biti u BiH.

Inače, SESA – Southeast European Space Ašociation (Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope), čine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (BiH), Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada (Srbija), Montenegro Space Researć iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Ašociation iz Zagreba (Hrvatska) i Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Severna Makedonija).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BiH ŠALJE SVOJ PRVI SATELIT U SVEMIR! „Dajte nam uslove i gledajte čudo!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter