Izvor: Tanjug
31.01.2023 u 22:19
0

Borelj zabrinut zbog porasta tenzija između Bugarske i S. Makedonije!

Šef diplomatije EU Žozep Borelj danas je izrazio zabrinutost zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i najoštrije osudio podsticanje na nasilje.

“Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama”, naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da „osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti u Skoplju“ i dodao da su ga izjave vlade Severne Makedonije uverile „da će odgovorni biti privedeni pravdi“.

Borelj je izjavio da se čuju „neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje“ i da to „može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose”.

Borelj smatra da je potreban „zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu“ i „osnova na kojoj se gradi Evropska unija”.

Milorad Dodik nakon sastanka sa predsednikom Vučićem: „Dogovorili smo se da Vučić krajem februara, početkom marta, dođe u Banjaluku!“

On je takođe rekao da je „srećan“ što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i „raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“.

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije.

U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu.

Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje. Istraga ohridskog tužilaštva je u toku. Posle ovog napada bugarska Vlada je oštro reagova i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli „ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima Bugara“ u državi i „eskalacija zločina iz mržnje“, poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter