Izvor: Tanjug
03.02.2023 u 11:17
0

CRNA GORA DOBIJA AGENCIJU ZA SAJBER BEZBEDNOST: Proteklu godinu obeležili sajber napadi

Crna Gora će ove godine dobiti Agenciju za sajber bezbednost, a uz to kroz formiranje i stavljanje u funkciju vladinog tima za odbranu od sajber pretnji i napada podići će se kapacitet za sajber odbranu, predviđeno je vladinim Programom rada.

Kako se navodi u ovom dokumentu, usvajanjem novog Zakona o informacionoj bezbednosti utvrdiće se nadležnosti Agencije za sajber bezbednost i vladinog tima.

Cilj uspostavljanja Agencije za sajber bezbednost je efikasni odgovor na pomenuti izazov i potpuno usklađivanje sa Direktivom Evropske unije o mrežnoj i informacionoj bezbednosti.

Andrija Mandić kandidat Demokratskog fronta za predsednika Crne Gore: Veruje u pobedu i da očekuje podršku svih građana Crne Gore!

Iz vlade ističu da će se na normativnom planu, usvajanjem novog Zakona o informacionoj bezbednosti utvrditi nadležnosti Agencije za sajber bezbednost i vladinog CIRT tima.

U Programu navodi i da će se istovremeno definisati nacionalna kritična i važna informatička insfrastruktura, kao i mere njene zaštite i kontrole čime će biti omogućena regulatorna funkcija nad vlasnicima kritične i važne informatičke infrastrukture, a sve u skladu sa Direktivom EU o mrežnoj i informacionoj bezbednosti.

– Kako bismo došli do digitalne trasformacije Crne Gore, te ispunili strateške ciljeve, neophodno je pokrenuti kapitalne projekte iz oblasti digitalne infrastrukture, prevashodno uspostavljanje državnog Data centra koji će omogućiti sve infrastrukturne i bezbedosne uslove za implementaciju elektronskih servisa – ističe se, između ostalog, u Programu rada Vlade Crne Gore, preneo je portal podgoričkog Dana.

Crna Gora je u protekloj godini bila podložena sajber napadima, a između ostalog jedan period nije radila ni internet stranica vlade.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter