Izvor: Tanjug
27.02.2023 u 12:44
1

ĐUKANOVIĆ U ŽENEVI: „Crna Gora sve svoje susede može da pogleda u oči“

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora duže vreme pod snažnim uplivom tzv. meke moći Rusije i njenih ekspozitura hibridnog delovanja u zemlji i na Zapadnom Balkanu i istakao da Crna Gora sve svoje susede može da pogleda u oči, ne okrećući glavu od Srebrenice.

Đukanović je u govoru na 52. sesiji Saveta za ljudska prava u Ženevi rekao da je danas to Ukrajina, a sutra bi to mogla da bude neka druga susedna država.

-Recimo i Crna Gora koja je inače duže vremena pod snažnim uplivom tzv. meke moći Rusije i njenih ekspozitura hibridnog delovanja u zemlji i na Zapadnom Balkanu. U prošlosti smo prečesto bili svedoci zastrašujućih efekata nekažnjivosti za zločine. Na greškama moramo učiti. Greške ne smemo ponavljati -naveo je Đukanović.

PREDSEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI: Istekao rok za podnošenje kandidatura

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je rekao da se i ovogodišnja debata održava u kontekstu nastavka jednogodišnjeg rata Rusije protiv Ukrajine, sa nesagledivim patnjama i stradanjima civila, i daljim teškim kršenjima međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

-U uslovima rušenja temelja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i Povelje UN, tektonskih potresa i posledica po globalnu bezbednost, geopolitiku i ekonomiju, uključujući krizu energenata i hrane, inflatorne pritiske i porast troškova života i poslovanja. Ruska agresija je stavila na test ceo svet, generalno delujući otrežnjujuće i kohezivno na međunarodnu zajednicu- kazao je Đukanović.

On je rekao da je napad na Ukrajinu, napad na evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost.

HAPŠENJE U CRNOJ GORI: Policija zaplenila 75 kilograma marihuane

-Zato ne smemo ostajati nemi kada je deo suverene države okupiran od strane druge, kada se dešavaju pokušaji svrgavanja demokratski izabranih vlasti ili kada bilo koja država krši i zloupotrebljava ljudska prava i slobode -rekao je Đukanović.

Zbog svega toga, kaže, važno je da otvoreno i jasno sagledavamo kako se države odnose prema svojim obavezama da štite i unapređuju ljudska prava, jer od toga zavise životi ljudi, kao i mir, sigurnost i stabilnost.

-Ne možemo biti neutralni u odnosu na agresiju, niti na kršenja ljudskih prava- naveo je odlazeći crnogorski predsednik.

On je rekao da Crna Gora ponavlja snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu i „daje punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i njeno pravo na samoodbranu“.

-Ostajemo snažan zagovornik osiguravanja pune odgovornosti za učinjene zločine, posebno kroz delovanje Međunarodnog krivičnog suda, ali i drugih nacionalnih i međunarodnih mehanizama. Služenje pravdi i osiguravanje odgovornosti za zločine je ključno za sprečavanje njihovog ponavljanja, kao i za ostvarivanje prava žrtava i preživjelih na istinu, pravdu i obeštećenje- kazao je Đukanović.

MILO ĐUKANOVIĆ NIKAD ODLUČNIJI: „Cilj mi je da pobedim u prvom krugu“

Govoreći o odnosima u regionu, Đukanović je rekao da Crna Gora sve svoje susede može da pogleda u oči.

-Ne okrećući glavu od Srebrenice i svih drugih zločina, kao što nismo zatvarali vrata pred kolonama izbeglica iz BiH, Hrvatske, sa Kosova, koje su tokom devedesetih našle utočište u Crnoj Gori. Kao i danas od velikog broja Ukrajinaca koji beže od ruske agresije. Ipak, i danas se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima koji nagrizaju njenu multietničku demokratiju, oazu mira na Zapadnom Balkanu i sidro njegove stabilnosti kako su je od devedesetih godina prošlog veka do nedavno nazivali najviši zvaničnici demokratskih država. Kontinuirana ruska hibridna delovanja, kojima smo besomučno izloženi, podstiču retrogradne politike, šire govor mržnje i produbljuju podele i u Crnoj Gori, kao i u drugim zapadnobalkanskim društvima- rekao je, između ostalog, Đukanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ĐUKANOVIĆ U ŽENEVI: „Crna Gora sve svoje susede može da pogleda u oči“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter