Izvor: Tanjug
28.03.2023 u 13:22
0

DODIK PORUČIO: Američki ambasador radi protiv srpskog naroda u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da američki ambasador u BiH Majk Marfi i osoblje ove ambasade rade protiv srpskog naroda u BiH.

Dodik je rekao da Marfi i osoblje američke Ambasade potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema Republici Srpskoj kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta Srpske.

-Marfi je to potvrdio i u intervjuu za Nezavisne novine kada je rekao da imovinu treba rešavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno -rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

MILO TVRDI: Jakov Milatović nastupa sa platforme „velika Srbija“

Podsetio je da Srpskoj pripada imovina koja je na prostoru Republike, poručujući da će to tako i ostati.

-Tako će i ostati, voleo to ili ne voleo jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže ‘jedno je politička elita, a jedno je narod’, a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod -rekao je Dodik.

Dodao je da poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje Srpskoj da oduzmu imovinu.

-U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama- jasan je Dodik.

Marfi je u intervjuu za banjalučke Nezavisne, između ostalog, rekao da će poslednju reč o imovini imati Parlamentarna skupština i da Republika Srpska u oba doma ima dobar pregovarački kapacitet.

Dodik je istakao da američka Ambasada kontroliše pravosuđe u BiH, uključujući i Ustavni sud koji donosi odluke suprotne Ustavu BiH i na štetu Republike Srpske.
Podsetio je da u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH i da s toga pozivanje na odluke Ustavnog suda o ovom pitanju nemaju uporište.

Komentarišući sastanak Marfija sa načelnikom opštine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem (SDS), Dodik je rekao da Božović ne poštuje odluku Vlade Republike Srpska o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja.

-Svi naši ljudi na vlasti u Republici i na nivou BiH ne prihvataju jednu takvu politiku. Marfi je juče potrčao da se sastane sa načelnikom opštine Istočna Ilidža. Ja nemam ništa protiv takvih, nek sarađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade Republike Srpske i to svakako govore o čemu se radi -rekao je.

Dodik je kazao da je očigledno da američka Ambasada upravlja i sarađuje sa SDS-om.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa finasiranih i od USAID-a, Dodik je pojasnio da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD-om, već isključivo sa američkom Ambasadom u BiH.

-Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rešavati -rekao je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter