Izvor: Tanjug
07.03.2023 u 08:42
0

DODIK OŠTRO O AMBASADI SAD: „Američka politika je potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se američka Ambasada ponovo s njim obračunava, iako je „skandaloznu izjavu“ dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, i da, umesto jasne osude reisovih poziva na oružje, „na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova“.

-U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu pre 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama -rekao je Dodik.

Dodik kaže da je još tada shvatio da je „američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu“. „U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti“, istakao je Dodik.

U PODGORICI PRETUČEN TINEJDŽER ZBOG DRESA CRVENE ZVEZDE: U tuči učestvovao i sin policijskog službenika

Predsednik Republike Srpske je rekao da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske verske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

-Kavazović je govorio i da ‘Vlah ne može biti načelnik Srebrenice’, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem -naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, „negde čak i najuren“.

-Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od verskih poglavara, i ostaje diplomata- konstatovao je Dodik.

DODIK PORUČIO: „Petrič će jednom morati da odgovara za kršenje međunarodnog sporazuma“

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.

-Sugestija da postoji veća potreba za `mirom i tolerancijom` u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika- naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da „zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu“.

Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom, podseća Srna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter