Izvor: Tanjug
22.03.2023 u 15:34
0

„EVROPOM DANAS UPRAVLJAJU BAJDEN I ZELENSKI“: Dodik naglašava da u poslednje vreme ništa dobro ne dolazi sa Zapada

Zemlje regiona i Zapadnog Balkana moraju više da se integrišu da bi odgovorili energetskim izazovima u budućnosti, poručio je danas u Trebinju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je govoreći na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu, u sklopu Samita energetike „SET Trebinje 2023“ naglasio je da zemlje regiona moraju sačuvati svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju.

– Dolazi nova zima, kako će to sve izgledati niko to ne zna. Evropa danas nema jakog lidera, mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovde se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski, rekao je Dodik, koji je na panelu učestvovao zajedno sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

„Ponekad mi se čini da više volimo Srbiju nego sami sebe“: Poruka Dodika na svečanoj sednici u Istočnom Sarajevu

On je zahvalio mađarskom šefu diplomatije Sijartu i rekao da ceni to što, uprkos mnogim obavezama, prisustvuje Samitu.

– Čini mi se da nam je svima ovde privilegija što je s nama. Rat je zlo, ali je veoma jasno da sačuvamo svoje interese. Evropa je imala konkurentsku poziciju dobru, u odnosu na ekonomiju, zbog jeftinih energetskih izvora iz Rusije, istakao je Dodik.

Nagalasio je da neki pokušavaju da pokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nije tačno.

– Preko nas bi mogle da se dešavaju mnoge stvari u nekoj budućnosti. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u poslednje vreme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Čini mi se da namerno izazivaju tenziju u BiH. Nama je najvažnije pitanje imovine, koje je rešeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naš odgovor na aroganciju sa Zapada je da to tako ne može i neće moći. Ja sam zahvalan Mađarskoj strani, koja mi je javna inspiracija, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska mora da koristi svoje prirodne izvore.

– Što se tiče električne energije, mi tu dobro stojimo. Moramo i mi da obezbedimo divirzifikaciju izvora električne enrgije. Stanovništvu moramo da obezbedimo najjeftiniju energiju. Evropa nema nikakav resurs, sve je zavisno od okruženja. Mi sličnu sudbinu delimo sa naftom. Ideje od predsednika Orbana, koji je jedini na strani EU i koji ima praktična rešenja, koja mogu da pomognu, naveo je Dodik.

Poručio je da su potrebne zajedničke investicije.

– Hoćemo da vidimo nova ulaganja. Mi nismo zavisni od gasa, ali jesmo zavisni od naftnih derivata. Imamo sa Rusijom dogovor izgradnje gasovoda prema Banjaluci i to je veoma značajna investicija. Potrebno je da bošnjačka strana u Sarajevu, koja to već 10 godina osporava, pređe preko svoje sujete. Ostaje da vidimo kako ćemo to rešavati. To pitanje će biti stavljeno na dnevni red, insistiraćemo na tome, naveo je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter