Izvor: tanjug
25.03.2023 u 16:48
0

IZBORI U CRNOJ GORI: Broj birača za 1.445 veći nego u prvom krugu izbora

Broj birača u biračkom spisku Crne Gore na dan 24. mart 2023. godine je 543.599, što je 1.445 više nego u spisku po kome je održan prvi krug predsedničkih izbora 19. marta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mestu prebivališta, ističe se u saopštenju.

U biračkom spisku koji je važio u vreme izbora 19. marta bilo je 542.154 građana. U drugi krug koji će se održati 2. aprila plasirali su se aktuelni predsednik Crne Gore i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

SVI UZ JAKOVA: Milatović dobio podršku DF, Demokrata, URE i Ujedinjene Crne Gore!

MUP je saopštio da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP, svakim radnim danom u terminu od osam do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu, osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gde se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od osam do 17 časova.

– Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promenu podataka u biračkom spisku. Uvid u birački spisak vrši se direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može proveriti da li je upisan i na kom biračkom mestu glasa. Na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahteva za promenu adrese u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Zahtev se može podneti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, po mestu prebivališta“, navodi se u saopštenju MUP.

Birači koji poseduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter