Izvor: tanjug
29.12.2022 u 10:53
0

MILO ĐUKANOVIĆ KATEGORIČNO: „Nemam nameru da primenim Zakon o predsedniku“

Crnogorski predsednik Milo Đukanović odgovorio je jednom od lidera DF Andriji Mandiću da ne spori, kako navodi, tvrdnje o većinskoj podršci kandidatu za mandatara Miodragu Lekiću, ali dodaje da taj predlog nema uporište u Ustavu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vama, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti poznat je moj stav o neustavnom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, koji sam saopštio na konferenciji za medije 16. decembra, kao i drugim prigodama -napisao je Đukanović.

Poručio je da je otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog.

Poslanici parlamentarne većine, koju čine stranke pobednice avgustovskih izbora 2020.,  nedavno su Đukanoviću dostavili potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade. 

U dopisu koji je dostavio Mandić navodi se da postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Đukanović je u odgovoru Mandiću zahvalio na, kako je naveo, peticiji da Lekić bude mandatar, ali ukazuje i na mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu o predsedniku.

-Dakle, nemam nameru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore- jasan je Đukanović.

Navodi i da nema nameru da sporii, kako kaže, „vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku“.

Želim da izrazim zadovoljstvo zbog spremnosti koju ste iskazali u Vašem pismu da kroz dijalog svi damo doprinos unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja poverenja u sam izborni proces, u susret redovnim predsedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom koja će se suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posledica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smenila Skupština Crne Gore- naveo je šef crnogorske države u saopštenju dostavljenom medijima.

Poručuje da je „kao i uvek otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosled prioritetnih tema koje ste naveli u svom pismu, po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca“.

Na kraju odgovora Mandiću, Đukanović mu je uputio „srdačne čestitke i najbolje želje u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter