Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 12:26
1

„CAR MILO PRED PENZIJOM“ Ovako nemačka štampa vidi aktuelnog predsednika Crne Gore

 Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a aktuelnog predsednika i kandidata DPS u drugom izbornom krugu Mila Đukanovića čekaju nezgodna vremena, piše berlinska štampa i konstatuje da ako, kako kažu, „taj car sklon biznisu izgubi imunitet, verovatno mu prete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije“.

Berlinski Tagešpigel povodom obraćanja Đukanovića u izbornoj noći u nedelju piše da „opušteni pobednici izgledaju drugačije“. Navode da je „večni regent“ Milo Đukanović sa „slatko-kiselim osmehom docirao o još uvek mogućoj pobedi“.

List ocenjuje da će u drugom krugu favorit biti Đukanovićev protivkandidat Jakov Milatović (37). „Raniji ministar ekonomije i kandidat pokreta Evropa sad može da računa na lavovski deo glasova kandidata koji su ispali u prvom krugu“, piše Tagesšpigel, prenosi Dojče vele (DW).

ZAPLENJENO SKORO 100 KILOGRAMA SKANKA: Ulcinjska policija u akciji!

Dodaju da se Đukanović nadao duelu sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, koga nazivaju „srpskim nacionalnistom“ protiv kojeg bi, kako smatraju, imao realne šanse u drugom izbornom krugu, 2. aprila.

-Crna Gora je pred istorijskim zaokretom, a Đukanovića čekaju nezgodna vremena: ako taj car sklon biznisu izgubi imunitet, verovatno mu prete nove istrage zbog zloupotrebe moći i korupcije -zaključio je berlinski dnevnik.

Berliner cajtung je povodom predsedničkih izbora u Crnoj Gori objavio tekst crnogorskog pisca Ilije Đurovića koji živi i radi u Berlinu.

Vidljivo je, piše Đurović, da su „srpski i crnogorski nacionalisti ostali bez goriva za političke igrice“. Građani umesto toga poverenje daju Evropi sad, i time nekoj vrsti „ekonomskog populizma“ koji obećava bolji život odmah.

-Političar sa najdužim stažom u Evropi, Milo Đukanović, kroz dve sedmice bi mogao da ode u političku penziju. Tome bi svakako trebalo da se radujemo- navodi Đurović.

Na taj način bi, kaže autor, Crna Gora mogla da bude pozitivan primer za druge zemlje Zapadnog Balkana, gde političari produžavaju politički život tako što podstiču i održavaju nacionalističke konflikte i podele, dok oni sami i njihovi ljudi profitiraju od korumpiranog sistema.

BAKA SKOČILA U HLADNU MORAČU DRŽEĆI UNUČE U NARUČJU: Detalji stravične nesreće u Podgorici

Socijalistički dnevnik Nojes Dojčland piše da je Đukanović dugo važio za garanta puta na Zapad, zbog čega mu je, kako navode, „tolerisano zavlačenje ruku u državnu kasu.“

List navodi da sada sa Milatovićem na scenu stupa nova generacija političara. „Nimalo ne zaostaje za Đukanovićem u evropskim ambicijama, naprotiv. Milatović kritikuje sveprisutnu korupciju Demokratske partije socijalista i predstavlja je kao balvan na evropskom putu. Milatović bi bio jednako dobrodošao u Briselu, Berlinu i Vašingtonu.“

U komentaru berlinskog lista Tagescajtung navodi se da su oba kandidata u drugom krugu „prozapadna“, i „politički fosil“ Đukanović i „doskorašnji ministar za ekonomskii razvoj“ Milatović.

-Već sada je jasno da će Crna Gora ostati u NATO i, nakon svih ovih godina kandidatskog statusa, ponovo ozbiljno raditi da konačno bude primljena u EU. Za to su izgledi povoljniji nego ranije. Uprkos svoj kritici politike EU, Brisel u svetlu ruskog rata u Ukrajini na inicijativu Nemačke i Francuske sada ipak ozbiljnije radi na tome da približi države Zapadnog Balkana i time otvori i put Crne Gore za integraciju- navodi se u komentaru.

U tekstu se dodaje da se za Đukanovića, „uprkos svim zaslugama za nezavisnost Crne Gore, lepi etiketa da je odgovoran za korupciju“, pa je zato Milatović „favorit civilnog društva, levih i zelenih snaga, manjina i prozapadnih Srba“.

Tagescajtung tvrdi da to što je, kako navode, „proruski kandidat Andrija Mandić sa 19 odsto tako propao, pre svega je šamar srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i time i Vladimiru Putinu“.

-Jer, Crna Gora je trebalo da bude prva kockica u formiranju srpskog sveta koji, analogno ruskom svetu, stanovništvo u drugim zemljama treba da okrene ka otadžbini -navodi Tagescajtung, prenosi DW.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„CAR MILO PRED PENZIJOM“ Ovako nemačka štampa vidi aktuelnog predsednika Crne Gore”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter