Izvor: Sputnjik
28.09.2022 u 11:07
0

NEBENZJA O ZAPADNOM LICEMERJU: Na Kosovu nije održan referendum

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podsetio je zapadne kolege na sednici Saveta bezbednosti kako je odluka o nezavisnosti Kosova doneta bez ikakvog referenduma i istakao da oni sada pokazuju dvostruke standarde, ne priznajući volju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Rusija ne podržava odluku da se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom dozvoli da se putem unapred snimljenog videa obrati Generalnoj skupštini UN!

– Uskraćujući stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine pravo na samoopredeljenje, zapadne delegacije demonstriraju očigledne dvostruke standarde. Najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno su stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti Kosova. I tada su tvrdili da ta teritorija ima pravo da se otcepi od srpske države u slučaju realne pretnje da će prava kosovskih Albanaca biti ozbiljno narušena – takozvano otcepljenje u cilju zaštite – podsetio je Nebenzija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je naglasio da to nisu bile samo izjave, već zvanični pravni stav koje su zapadne zemlje iznele na Međunarodnom sudu pravde 2008. godine.

– Istovremeno, kosovskim Albancima odavno ništa nije pretilo. Jugoslavija već nije više postojala na mapi. A u Srbiji, koju je bombardovao NATO, nalazio se strani kontingent u svojstvu mirovnjaka – nastavio je ruski diplomata.

– Želim da istaknem: za razliku od Krima, Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu uopšte nisu održani nikakvi referendumi. Nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva – rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je u slučaju Kosova postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.

– Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost – naglasio je Nebenzja.

Zapad je tada tvrdio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti.

– Danas čujemo kardinalno drugačiji stav zapadnih delegacija – naveo je on.

Na ovu izjavu ruskog predstavnika odreagovao je stalni predstavnik Albanije pri UN Ferit Hodža.

On je nazvao paralelu sa situacijom na Kosovu „pogrešnom, netačnom i za žaljenje“.

– Ništa ne može biti veštačkije od upoređivanja međunarodnih napora za okončanje sukoba, zaštite civila i uspostavljanje mirovnog procesa (kao što je bio slučaj sa Kosovom) sa čistom agresijom i lažnim referendumima koji su osmišljeni u Moskvi i koji se održavaju u Ukrajini – rekao je Hodža, koji nije naveo dalje argumente.

– Ono što smo upravo čuli od predstavnika Albanije samo potvrđuje dvostruke standarde o kojima sam govorio u vezi sa Kosovom, navodeći ga kao primer zbog onoga kako su postupile sa Kosovom naše zapadne kolege, koje nas danas prozivaju da delujemo potpuno drugačije u vezi sa referendumima koji se održavaju na teritoriji regiona o kojima smo danas razgovarali – prokomentarisao je Nebenzja reči svog albanskog kolege.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Velike Britanije, Francuske i niza drugih zapadnih zemalja nazvali su ranije referendume „lažnim“, ukazujući da ne priznaju njihove rezultate.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter