Izvor: Slobodna Dalmacija
21.04.2023 u 13:21
1

SPAJALI IM TESTISE NA STRUJU, TERALI IH NA BLUD: Posle 31 godinu SRBI očekuju pravdu za MUČENJE u šibeničkom zatvoru!

Posle više od tri decenije na sudu u Splitu, pred lice pravde će biti izvedeni okrivljeni za strašne zločine nad Srbima, sprovođene u ozloglašenom zatvoru "Kuline"

Tvrtku Pašaliću, 67-godišnjaku koji je u građanskom ratu početkom devedesetih bio komandir 2. čete 72. bataljona Vojne policije, njegovom tadašnjem pomoćniku Željku Maglovu (63) i Miloradu Paiću (63), svojevremeno pomoćnik komandira kriminalističke policije navedene jedinice, u Splitskoj županiji počelo je suđenje zbog optužbi da su zlostavljali i mučili zarobljene srpske vojnike u šibeničkom vojnom zatvoru Kuline u martu i aprilu 1992. godine.
Sva trojica su pred sudskim većem na čelu sa sudijom Milom Rebićem rekli da razumeju šta im se stavlja na teret i da se ne osećaju krivim, te da će svoju odbranu dati na kraju postupka.
Optužnicu u ovom „zaboravljenom“ slučaju podiglo je Županijsko državno tužilaštvo u Splitu pre dvanaest godina, a 2015. godine, nakon brojnih uspona i padova, konačno je na splitskom sudu počeo postupak u kojem su izvedeni dokazi i saslušani svedoci, ali presuda nikada nije donesena. 
Sve je stalo 2017. godine, zatim je došla epidemija korone, pa je predmet ležao u fioci dok ga sudija Rebić nije dobio u maju prošle godine. U decembru prošle godine zakazano je prvo ročište, ali je potom odloženo zbog činjenice da je Maglov bio na poslu u Finskoj, gde i dalje živi i radi.
ŠTA JE U OPTUŽNICI
Pored pomenute trojke, optužen je i bivši komandant zatvora Kuline Damir Boršić, koji je u međuvremenu preminuo, kao i dva od osam predloženih svedoka iz Srbije, dok je jedan svedok otišao da živi u SAD. Pašalića po službenoj dužnosti brani splitski advokat Dragan Mioč, Maglova po istom osnovu zastupa advokat Nediljko Ivančević, dok šibenski advokat Branimir Zmijanović, koji brani Palića, nije došao u splitski sud, već se u njegovom sudu pojavio mladi advokat Toni Benzon.
Branioci okrivljenih su izričito bili protiv čitanja iskaza svedoka koji nisu saslušani na prethodnim ročištima, kao i protiv saslušanja svedoka iz Srbije putem video linka, s obzirom da su prethodno izričito odbili da lično svedoče na splitskom dvoru. Advokati su insistirali da sud ponovo pošalje pozive svedocima da dođu na ročište, a sudija Rebić je prihvatio njihov stav rekavši da će im poziv biti upućen jer postoji mogućnost da su se predomislili.
Podsetimo, optužnica Pašalića, Maglova i Paića tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su nakon oslobođenja sela Nos Kalik zarobljeni pripadnici srpske paravojske i to Branimir Skočić, Nikica Skočić, Rajko Skočić, Milan Skočić, Boško Skočić, Zdravko Skočić, Nikola Skočić , Branko Skočić, Petar Skočić, Damir Kalik, Dragan Kalik, Marko Kalik, Dušan Kalik, Boško Kalik, Branko Zeljak, Peru Zeljak, Jovan Zeljak, Đina Zeljak, Mirko Milovac, Milorad Đuričić i Vojkana Živkovića, koji su dovedeni u šibenski vojni zatvor, svakodnevno mučeni i zlostavljani. Oni se terete da su to radili lično u periodu od 2. marta do 23. aprila 1992. godine, ali i da su znali da to rade i drugi neimenovani stražari, ali ništa nisu učinili da to spreče i kazne svoje podređene.
U optužnici se navodi da su ratne zarobljenike tukli nogama, rukama, gumenim palicama, kablovima i raznim drugim predmetima i mučili stavljanjem elektrošokera pod naponom na gola tela, a zarobljenicima su vezivali gole žice pod naponom za prste, testise i uši. Zatim bi ih postrojili, naterali da stoje goli i bosi na mokrom podu, a zatim bi prvog i poslednjeg zatvorenika u nizu spojili na gole žice pod naponom kako bi struja prošla kroz sve njih u nizu. Takođe su bili primorani da do iznemoglosti trče po dvorištu sa vrećama od 50 kilograma peska, a ako bi neko od zarobljenika pao, tukli bi ga.
Maglov i Pajić su optuženi i da su zajedno sa drugim čuvarima, preteći pištoljem, naterali dvojicu zatvorenika na homoseksualne odnose. Jedan od njih je tražio od Magla da mu da pištolj da se ubije, a on mu ga je dao. Zatvorenik je, ubeđen da je pištolj napunjen, prislonio cev na slepoočnicu i povukao obarač, ali nije bilo pucanja jer je oružje bilo prazno.
NASTAVAK U JULU
Tokom istrage, Pašalić je dva puta izneo svoju odbranu, tvrdeći da je u tom periodu više puta dolazio u zatvor, ali da nikada nije primetio povrede na zatvorenicima, istovremeno je negirao da je nekog od njih lično zlostavljao i mučio i da nije znao da to radi neko drugi. I Maglov je u istrazi odlučno negirao sve  što mu se stavlja na teret, rekavši da od 1. aprila 1992. uopšte nije bio u Šibeniku, već na južnom ratištu. Za razliku od njih dvojice, optuženi Pajić je, prema optužnici, rekao da su on i njegov kolega Marijo Barišić dolazili u Kuline da uzimaju izjave od zatvorenika, a Pašalić im je zabranio ulazak bez njegovog i Maglova odobrenja. On je rekao da je video kako Pašalić tuče zatvorenike u kancelariji sada pokojnog načelnika zatvora Boršić, a da je Maglov dvojicu zatvorenika terao na homoseksualne odnose. On i njegov kolega Barišić sve su to prijavili komandi 72. bataljona VP u Splitu i Upravi vojne policije u Zagrebu.
Suđenje bi trebalo da se nastavi početkom jula.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SPAJALI IM TESTISE NA STRUJU, TERALI IH NA BLUD: Posle 31 godinu SRBI očekuju pravdu za MUČENJE u šibeničkom zatvoru!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter