Izvor: Tanjug
28.02.2023 u 09:28
0

SRPSKA JE SIMBOL NAŠEG OPSTANKA I GARANT NAŠE BEZBEDNOSTI! Dodik čestitao građanima godišnjicu donošenja prvog Ustava

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Republike Srpske 31 godinu od donošenja prvog Ustava Srpske, ističući da danas treba svi da budu ponosni na sve one koji su stvarali Republiku i one koji su je razvijali.

– Ustav Republike Srpske nastao je u veoma složeno i teško vreme po srpski narod. I sam sam, kao poslanik, bio svedok opasnosti koja preti Srbima raspadom bivše Jugoslavije i znam borbu koju smo prošli u stvaranju tadašnje Srpske Republike BiH – rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH, istakao je, jasno je znalo da je neophodno doneti demokratski Ustav kako bi zaštitili svoj narod i ognjišta.

MILORAD DODIK U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Kada budemo išli iz BiH, ponećemo 49 posto zemlje, a ne ono malo što se uhvati na cipelama“

– To smo i uradili 28. februara 1992. godine, mesec i nešto više od formiranja Republike Srpske 9. januara – podsetio je Dodik, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je u parlamentu učestvovao u donošenju tog najvažnijeg akta.

Prema njegovim rečima, odluke o osnivanju Republike Srpske i Ustava bile su samo odgovor na napade i ubistva srpskog naroda i njihovu majorizaciju u tadašnjoj bivšoj jugoslovenskoj republici BiH, te da je tadašnje rukovodstvo bilo prisiljeno da zaštiti svoj narod od novih pogroma.

Dodik je naglasio da je obaveza današnjih i budućih generacija da čuvaju i grade Republiku Srpsku i da ne izgube snagu, volju, svest i uverenje da bez naše Republike nema ni srpskog naroda.

– Republika Srpska i njene institucije su simbol našeg opstanka, garant naše bezbednosti, razvoja i prosperiteta. Zato i jeste naš najvažniji zadatak da čuvamo Republiku Srpsku i ustavni poredak, njegujemo vrednosti na kojima Srpska počiva i razvijamo je kao moderno demokratsko društvo u kojem se poštuju prava i slobode svakog pojedinca – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da će aktulena vlast zajedno sa svojim narodom nastaviti da gradi bolju, razvijeniju, napredniju i prosperitetniju Srpsku. Skupština srpskog naroda BiH donela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter