Izvor: Blic.rs
25.05.2023 u 13:40
1

ŠTA MISLITE? Koliko će Republiku Srpsku koštati DODIKOVA turneja po Moskvi i ćaskanje s Putinom?

Nakon sastanka s ruskim liderom, predsednik Srpske Milorad Dodik preneo je kako je mu je Putin rekao da je Dejtonski sporazum “srušen od strane onih koji u svetu promovišu pravila, a ne međunarodno pravo”.

Sastanci koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik proteklih dana imao s najvišim zvaničnicima Rusije pokazali su nesumnjivo dobre odnose vlasti u Banjaluci s Moskvom, ali su predstavljali i otvoreno “guranje prsta u oko” Zapadu.

ČEGA SU SE TICALI TAJNI RAZGOVORI? Sastali se PUTIN i DODIK u Moskvi, svi se pitaju samo jedno

Ovo za Srpskainfo kaže stručnjak za međunarodne odnose i bivši karijerni diplomata Srećko Đukić, komentarišući odlazak Milorada Dodika u Rusiju i susrete koje je tamo imao s Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

Ističući da malo koji strani državnik, a kamoli predsednik jednog entiteta ima priliku da se u roku od dva dana sastane s predsednikom Rusije i ministrom spoljnih poslova te zemlje, Đukić dodaje da je potpuno drugo pitanje to koliko će Dodikova “turneja” po Rusiji doneti koristi ili štete Republici Srpskoj.

– Nesumnjivo je da je Dodik u Moskvi dobio najviši mogući tretman, te da je retko ko u poslednje vreme tamo primljen na najvišem mogućem nivou – kaže Đukić za naš portal.

Inače, kako je juče saopšteno, nakon što se prethodnog dana sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednik Srpske imao je priliku da razgovara i sa šefom ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom.

Dodik se tom prilikom obratio i prisutnima na 11. susretu visokorangiranih zvaničnika za pitanje bezbednosti, istakavši da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.

Ranije, prilikom sastanka s Putinom, Dodik je poručio da je Republika Srpska “izložena mnogim pritiscima Zapada zbog svoje podrške Rusiji”.

– Nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara – rekao je Dodik.

Kako je preneseno, predsednik Rusije se zahvalio Dodiku na prijateljskom stavu prema Rusiji, kao i za neutralan stav Republike Srpske prema sukobu u Ukrajini.

Komentarišući navedene poruke, Srećko Đukić smatra da će se u bliskoj budućnosti moći videti i osetiti efekti Dodikove najnovije posete Moskvi.

– Sigurno je da Zapad neće blagonaklono gledati na tu posetu i vreme će pokazati koliko će ova poseta doneti štete ili koristi Srpskoj. Moje mišljenje je da mali treba da se sklone dok se veliki tuku i svađaju. Nije mudro svrstavati se na bilo čiju stranu u takvom sukobu – zaključio je Đukić.

Takođe, Dodik je ponovio optužbe na račun Ambasade SAD u BiH i ambasadora te zemlje, Majkla Marfija, koga je nazvao “antisrbinom”. Predsednik Srpske je ustvrdio i da je cilj američkog ambasadora da “do kraja svog mandata sruši Republiku Srpsku”.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ŠTA MISLITE? Koliko će Republiku Srpsku koštati DODIKOVA turneja po Moskvi i ćaskanje s Putinom?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter