Izvor: Tanjug
10.03.2023 u 22:14
1

STEJT DEPARTMENT PORUČIO DODIKU: Republika Srpska u potpunosti da poštuje odluke institucija BIH

Američki Stejt department reagovao je danas povodom izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je komentarisao raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

-SAD odbacuju izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima se potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznose višestruke pretnje o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (BiH), saopštio je Stejt department.

U saopštenju se kaže i da “član 3. Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti da poštuje odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”

MOSTAR U ŠOKU: U dvorištu škole domar pronašao bombu

Stejt department je naveo i da SAD podržavaju Bosnu i Hercegovinu u izgradnji evroatlantske budućnosti i jačanju državnih institucija koje su potrebne na tom putu.

Separatistička retorika i pretnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim evroatlantskim integracijama”, navodi se u saopštenju.
SAD su saopštile i da ”ostaju najsnažniji pobornik i partner Bosne i Hercegovine i njenog naroda”

-Obavezujemo se da ćemo nastaviti da podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH i smatraćemo odgovornim one koji nastoje da potkopaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša posvećenost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine- saopštio je Stejt department.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvratak da će novim zakonom o nepokretnoj imovini Srpska vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.

PLENKOVIĆ PODRŽAVA PRIŠTINU: Ponovio podršku za članstvo u svim međunarodnim organizacijama

Dodik je istakao da je to pitanje rešeno jer, prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.

On je nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci poručio da otimanje imovine Republici Srpskoj znači razbijanje BiH.

Komentarišući raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao da nijedan sud na svetu ne donosi privremenu meru, poručivši da niko neće oteti imovinu Srpske.

-Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Savetu ministara o tom pitanju jer je to pitanje rešeno -rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STEJT DEPARTMENT PORUČIO DODIKU: Republika Srpska u potpunosti da poštuje odluke institucija BIH”

  1. Шта то има САД у БиХ? Где се налази њихова дедовина на овим просторима? Изгледа да им је Бакир поклонио Федерацију БиХ, и нека му буде, ако народ жели да га следи. Републику Српску нико није и никада неће поклањати несоју, окупаторима, светском крвнику и звер-полицајцу, убици небројених жртава, лошем глумцу под трагикомичном маском демократије! Подршка брату Додику и народу РС!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter