Izvor: dnevnik.hr
28.04.2023 u 14:10
0

Užas i SMRAD u Hrvatskoj: Pokojnici LEŽE NA PODU, tela se RASPADAJU po 14 meseci

Sedam tela poređanih po podu..

Uznemirujuća fotografija koja prikazuju još jedan propust u hrvatskom zdravstvu pojavila se u medijima. Na fotografiji koju je objavio Index vidi se najmanje sedam tela preminulih pacijenata koja su poređana na podu. Fotografija je nastala na Svetom Duhu.

Portal Index objavio je fotografiju čitaoca za koju kaže da je stara nešto više od dve nedelje. Reč je o najmanje sedam tela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimak pokazuje i zatvorene zamrzivače.

Iz uprave KBC-a Sveti Duh za Index su poručili kako se zbog nedovoljnog broja zamrzivača tela preminulih, dok se ne oslobodi zamrzivač, privremeno smeštaju u prostoru mrtvačnice.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravlja, a izjavu je u petak dao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Tomislav Dulibić.

Iz Svetog Duha rekli su da je inspekcija bila kod njih u dva navrata te da nisu ništa našli. Dulibić je u izjavi rekao da se inspekcije uvek najave pre dolaska.

„Mi smo zaprimili nekoliko predstavki, ministar Beroš razgovarao je s direktorkom i s gradonačelnikom da preduzmu sve moguće mere da se ti nedostaci otklone. Uputili smo i poziv Sanitarnoj inspekciji. I ranije smo reagovali, poslali smo inspekcije, više puta smo upozoravali da isprave sve situacije. Očigledno imamo problem u upravi KB-a Sveti Duh.

Rekao je da su imali pritužbe i da su naveli da imaju mali broj frižidera, da oni i ne rade, da ima raspadnutih tela, da zaposleni rade bez opreme i slično. Kazao je da se inspekcije pre nego što dođu uvijek najave.

„Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh krajnje je neprimereno i nehumano, a direktorka te bolnice dužna je u saradnji s telima ustanove i Gradom Zagrebom da probleme reši“, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju su izvestili kako je Ministarstvo zaprimilo predstavke na nehumane uslove rada u tom Zavodu u kojima se navodi da ne rade klima i ventilacija dve godine, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpeo i zdravstvene posledice.

Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 meseci, drugi 9 meseci, koji su u raspadnutom stanju, a to je rezultiralo neizdrživim smradom u prostoru bez ventilacije, što ne odgovara primerenim uslovima za rad.

U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera, usled čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stepeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter