26°C

Beograd

Mekel pozvala danas na prijateljstvo i poštovanje u pregovorima između Britanije i Evropske unije o Bregzitu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na prijateljstvo i poštovanje u pregovorima između Britanije i Evropske unije o Bregzitu, izrazivši nadu u bliske odnose između dve strane i nakon istupanja te zemlje iz Unije.

"Nadam se izlasku koji će se odvijati u dobroj atmosferi, uz veliko međusobno poštovanje i da će u nekim oblastima biti moguća veoma bliska saradnja, posebno na polju bezbednosti - domaće i strane", rekla je Merkel novinarima, nakon dolaska na neformalni samit lidera EU u Salcburgu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da treba učiniti sve kako bi se izbegao "tvrdi Bregzit" jer bi, kako je upozorio, mučni proces naškodio ne samo Britaniji, već i Evropi.

"Nastojimo da učinimo kompromis mogućim. Pregovarač EU za Bregzit Mišle Barnije dobro radi svoj posao i ima našu punu podršku. Napravio je korak ka Britancima i sada očekujemo spremnost Britanije na kompromis kako bismo postigli dogovor", rekao je Kurc.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je uoči početka neformalnog samita u Salcburgu da će polovinom novembra sazvati vanredni samit lidera Evropske unije o Bregzitu kako bi se finalizovao dogovor sa Britanijom o izlasku te zemlje iz Unije.

Izvor: Tanjug
Foto: Flickr

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar