10°C

Beograd

BRISEL: Večeras počinje 12. po redu samit evropskih i azijskih zemalja!

U Briselu večeras počinje 12. po redu samit evropskih i azijskih zemlja - Samit Evrope i Azije (ASEM) na kome će učestvvoati predstavnici 51 zemlje.

U pitanju je višednevni skup na kome će lideri razmenjivati mišljenja o saradnji i zajedničkim izazovima Evrope i Azije. Osnovne teme biće politička, ekonomska, finansijska, socijalna i kultirološka saradnja najveljeno je u Evropskoj komisiji.

U okviru skupa pod nazivom "Globalni partneri za globalne izazove" tokom dva dana lideri će razmotriti kako Evropa i Azija mogu razviti svoje partnerstvo kroz tri stuba ASEM-a: politički, ekonomski i finansijski kao i društveni i kulturološki.

”Lideri ASEM-a će razmotriti načine za poboljšanje održive povezanosti između Evrope i Azije, što zajedno čini 55% svetske trgovine, 60% svetske populacije, 65% globalnog BDP-a i 75% globalnog turizma”, najvljeno je u Evropskoj komisiji.

Druge teme za diskusiju uključuju trgovinu i investicije, održivi razvoj i klimu, kao i bezbednosne izazove poput terorizma, sajber bezbednosti i ilegalne migracije.

Na marginama ASEM-a očekuje se i potpisivanje bilateralnih sporazuma uključujući one o slobodnoj trgovini, zaštiti investicija kao i sporazumi o partnerstvu i saradnji sa Singapurom i sporazum o sprovođenju zakona o šumama, upravljanju i trgovini sa Vijetnamom.

EU će na samitu predstavljati predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednikm Evropskog saveta Donald Tusk kao i šefica EU diplomatije Federika Mogerini i potpredsednik Evropske komisije Jurki Katainen.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar