11°C

Beograd

TEREZA MEJ: Sada je vreme da se lični interesi ostave po strani!

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u sredu uveče da opoziciona Laburistička partija tek treba da sa njom razgovara o novom pristupu Bregzitu, a istovremeno je pozvala političare da lične interese ostave po strani kako bi zajedno pronašli izlaz iz ćorsokaka kad je reč o izlasku iz EU.

- Razočarana sam što lider Laburističke partije dosad nije odlučio da u tome uzme učešće, ali - naša vrata ostaju otvorena - poručila je Tereza Mej, dodavši da je razgovarala s predstavnicima Škotske nacionalne partije, Liberalno-demokratske stranke i velške stranke Plaid Kamri (Plaid Cymru).

Premijerka je naglasila da je "sada vreme da se lični interesi ostave po strani".

Mejova je prethodno, pošto su poslanici u sredu uveče izglasali poverenje njenoj vladi, u parlamentu rekla da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se s njom sastanu već u noći između srede i četvrtka kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je reč o Bregzitu.

- Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da obezbedi podršku Donjeg doma - rekla je Mejova u parlamentu.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima.

- I želela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras - rekla je premijerka.

Prethodno je vlada Tereze Mej dobila poverenje u parlamentu, pošto je za njenu vladu glasalo 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti s razgovorima s poslanicima svih partija u pokušaju da se postigne konsenzus o tome kako postupiti kad je reč o izlasku Velike Britanije iz EU, nakon što je parlament u utorak odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s Bregzitom, pojašnjava britanska agencija.

S obzirom na to da se bliži 29. mart, datum određen za konačno istupanje Britanije iz EU, ta zemlja se nalazi u svojoj najdubljoj političkoj krizi u poslednjih pola veka pitajući se kako, pa čak i da li da izađe iz bloka kojem se pridružila 1973. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar