22°C

Beograd

KURC: "EU mora biti reformisana..."!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas u Beču da treba reformisati EU, ali da to ne znači da je treba slabiti već jačati i to tako što će imati veće prisustvo tamo gde je neophodna saradnja i što će istovremeno članicama biti dopušteno da odlučuju o pitanjima koja su od nacionalnog značaja.

Kurc, koji je proteklih dana zbog zahteva za debirokratizacijom Brisela i smanjenjem uredbi EU kritikovan, naglašava da je njegova Narodna partija Austrije (OVP) proevropska snaga koja se zalaže za EU i da je Austrija aktivan član, ali da isto tako veruje da EU može i mora biti bolja.

Na skupu Saveza penzionera Austrije Kurc je ukazao da je dok je četiri godine bio ministar inostranih poslova Austrije putovao po svetu i video da drugi regioni na zemaljskoj kugli ne spavaju.

- Pre par godina smo još imali situaciju da su Kinezi kopirali evropsku ili američku tehnologiju, a danas smo u situciji da u mnogim oblastima Kinezi prednjače. Najbrži interent nema Evropi veh Južna Koreja. Inovacija ima u SAD, Aziji. Moramo ponovo da budemo delotvorniji, snažniji da bi na međunarodnom planu igrali veću ulogu, a to je važno da bi mogli da osiguramo dalje blagostanje, socijalnu državu - poručio je on.

Kurc je kazao da želi snažniju EU, u kojoj se sarađuje, koja je najdelotvornija po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, digitalnog i drugog zajedničkog tržišta, svuda tamo gde jedna država ne može ništa učiniti sama.

- Međutim potrebno je i da EU prepusti oblasti u kojima zemlje članice, ili regioni mogu sami odlučivati. Ne treba više birokratije EU, već više sloboda i šarolikosti“ - smatra on.

Istakao je da oni koji veruju da Evropa može sve srediti pogrešno razmišljaju, a s tim u vezi je pomenuo sodijaldemokrate koji smatraju da nivo socijalne pomoći i penzija u svim članicama treba da bude isti.

- Mi smo danas doneli odluku o povećanju penzija. Doneli smo odluku da se minimalna penzija poveća sa 995 na 1.200 evra. Kako tako nešto moze da funkcioniše širom EU. Da li u Rumuniji minimalna penzija treba bude na tom nivou, ili naša smanjena na njihov nivo? Ako se podigne minimalna penzija u Rumuniji postavlja se pitanje ko će to plaćati jer Rumuni to ne mogu, a Austrija, Nemačka i druge to sigurno neće hteti - objasnio je on svoj stav.

Kurc je upozorio na opasnost vezivanja utopijske ideje za EU.

- Ono što možemo sami treba sami i da regulišemo, a istovremeno da jačamo EU tamo gde je to potrebno i gde samo Evropa može to rešiti, kao što su spoljna i bezbednosna politika, zajedničko tržište. Nama je potrebno više Evriope u oblastima gde moramo sarađivati i manje tamo gde mogu same članice odlučivati - poručio je on.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar