5°C

Beograd

ŠPANIJA: Uhapšeno 10 osoba koje su finansirale Al Kaidu!

Španska nacionalna policija (Policia Nacional) poremetila je zločinačku organizaciju koja je finansirala terorističke snage Al Kaide kompleksnom operacijom, u kojoj je uhapšeno 10 osoba i izvršeno 14 pretresa kuća i prostorija.

Operacija u kojoj je učestvovalo više od 350 policajaca obavljena je u španskim gradovima Madridu, Valensiji i Toledu, navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol je podržao španske vlasti sa tri eksperta iz Evropskog centra za borbu protiv terorizma i dva eksperta opremljena mobilnim kancelarijama i forenzčkim uređajima da pomognu u istrazi na licu mesta.

Informacije prikupljene tokom operacije analizirane su i razmenjene u realnom vremenu i odmah ubačene u baze podataka Evropola.

Lideri kriminalne organizacije su porodični klan koji je počinio poreske prevare i krivična dela pranja novca masovnom upotrebom lažnih faktura, dobijenih nezakonitim poslom koji su godinama sprovodili.

Prihodi od njihovog ilegalnog posla poslani su u Siriju preko sistema Havala, što je omogućilo transfer novca bez fizičkog transporta gotovine, kako bi se podržale terorističke paravojne grupe Al Kaide u sirijskom regionu Idlib.

Organizacija je deo ogromne međunarodne tajne strukture, s ciljem napada na zapadni ekonomski sistem kao oblik terorizma.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar