24°C

Beograd

MERKELOVA SE VRATILA SA ODMORA: Čeka je burna jesen?!

Nemačka kancelarka Angela Merkel vratila se sa godišnjeg odmora i očekuju je meseci raspleta najvažnijih političkih pitanja, poput onog da li će biti spasena vladajuća koalicija.

Angela Merkel je provela odmor u svom omiljenom seocetu u italijanskom Tirolu, gde je jedan paparaco uspeo da je fotografiše kako na balkonu apartmana čita knjigu "Tiranin“ poznatog šekspirologa Stivena Grinblata o uticaju realne politike na Šekspirove drame i junake.

No, po povratku sa odmora, Merkelovu čeka rešavanje problema koji umnogome određuju dalju političku sudbinu Nemačke. Dojče vele navodi da je najvažnije pitanje da li ima spasa velikoj vladajućoj koaliciji i ako nema - kako je okončati, a da pri tome njeni demohrišćani ne pretrpe preveliku štetu?

Socijaldemokrate, koji su partneri u toj koaliciji, ionako su već otpisane kao stranka koja je izgubila autoritet, kredibilitet i identitet, i sada pokušava da stane na noge pod vođstvom privremenog tročlanog trijumvirata.

Velika koalicija je od izbora u septembru 2017. uspela da solidno obradi neke aktuelne teme: pokrenuti su razni projekti za unapređenje seoskih regiona, donet je niz mera u borbi protiv pranja novca i terorizma. Ali, taj rad je u senci problema, pre svega - kadrovskih.

U slučaju da se koalicija raspadne i budu raspisani novi prevremeni izbori, demohrišćani neće imati adekvatnog "konja" za kancelarsku "trku“, jer se naslednica Merkelove na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, ne može podičiti popularnošću.

Dojče vele navodi da bi pokušaj spasavanja velike koalicije verovatno umirilo i birače dve velike stranke, jer su u Nemačkoj prevremeni izbori neuobičajeno političko rešenje.

Opstanak velike koalicije bi značio pre svega da ona mora da preživi predstojeće izbore za pokrajinske parlament u Brandenburgu, kao i Saksoniji, gde ankete pokazuju da bi desničarska AfD, koja je u Bundestagu najjača opoziciona stranka, mogla da odnese pobedu.

Drugi veoma važan datum jeste 20. septembar, kada će nemačka vlada doneti ključne odluke o klimatskoj politici i pre svega o tome da li će uvesti porez na ugljen-dioksid i ako to učini - kako će ga razrezati, piše Dojče vele i podseća da je velika koalicija pod pritiskom Zelenih i trenutno popularnog pokreta mladih za "zaštitu klime“ da reši ta pitanja.

Jedna od prvih poruka koju je Merkelova po povratku iz Italije uputila javnosti preko svog portparola Štefana Zajberta bila je da podržava izbalansiran državni budžet, odnosno "stanje nule“ - i tako odgovorila svima koji traže zaduživanje, pre svega zbog ubrzanog razvoja infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar