8°C

Beograd

REAKCIJA NA NOVE AMERIČKE SANKCIJE: Propao je pokušaj da NACIJU bace na kolena!

Iranski ministar spoljnih poslova osudio je ponovljene sankcije SAD protiv Centralne banke te zemlje kao pokušaj da se Irancima uskrati pristup hrani i lekovima, nazvavši taj potez znakom "amerčkog očaja".

SAD su uvele u petak novu rundu sankcija Iranu, od kojih se neke odnose na njihovu Centralnu banku, a sve zbog nedavnog napada na saudijska naftna postrojenja za koje se optužuje Teheran.

Iran negira umešanost u napade jemenskih Huta koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

- Ovo je znak američkog očaja... Kad se više puta sankcioniše ista instituciju, to znači i da je propao njihov pokušaj da iransku naciju bace na kolena maksimalnim pritiskom - izjavio je ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

- Ali ovo je opasno i neprihvatljivo kao pokušaj blokiranja pristupa hrani i lekovima iranskom narodu - rekao je Zarif po dolasku u Njujork na godišnjicu zasedanja Generalna skupština UN.

U međuvremenu, nepotvrđeni izveštaji na društvenim medijima naveli su da je jedan broj iranskih veb sajtova - uključujući i one naftnih kompanija - bio pod sajber napadom.

Zarif je rekao da će se u sredu sastati s ministrima spoljnih poslova preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji dogovoren sa Veliko Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom i Rusijom kao i Sjedinjenim Državama.

- Kao što smo već rekli, Sjedinjene Države mogu samo prisustvovati ukoliko se vrate (u nuklearni sporazum)... i okončaju ekonomski rat protiv Irana - rekao je Zarif.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele jednostrane sankcije Iranu.

Izvor: Tanjug
Foto: Mohammad Javad Zarif/Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar