29°C

Beograd

NOVI SCENARIO: Sirijske snage već ušle u grad u blizini granice sa Turskom!

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, "suprotstavile turskoj agresiji".

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP.

U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice.

To je sopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva".

Prethodno je, kako podseća AP, predsednik SAD Donald Tramp naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici videli kao izdaju.

Glas Amerike je, pozivajući se na kurdske zvaničnike, preneo da će sirijska vlada rasporediti svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom.

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije koja je glavni saveznik sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na severu Sirije - odmah nakon što su SAD povukle svoju vojsku.

"Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1.000 američkih vojnika jer bi bilo "jako pametno, za promenu" da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Tramp je najavio i sankcije Turskoj.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

Takođe kažu da ih ignoriše većina arapskog sveta kao i UN.

"Želimo da nađemo rešenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da verujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman", rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na severu Sirije.

"Prosipa se krv, a ne voda", napisao je on na Fejsbuku.

Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar