15°C

Beograd

RUSIJA ŠALJE PROTESNU NOTU AMBASADI SAD U MOSKVI: Incident sa američkim diplomatama!

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poslaće danas protestnu notu ambasadi SAD u Moskvi nakon incidenta sa trojicom američkih diplomata, a za koje se navodi da su prekršili pravila putovanja za strance, izjavio je zamenik ministra Jevgenij Ivanov.

- Poslaćemo je danas - rekao je Ivanov novinarima.

Troje američkih diplomata skinuto je 14. oktobra sa voza u blizini grada Severodvinska na severu Rusije, jer se sumnja da su prekršili pravila putovanja koja važe za strance u Rusiji.

Severodvinsk je grad za koji je za strance potrebna posebna dozvola, a kako je Ivanov rekao, jedina posledica sa kojom bi američke diplomate mogle da se suoče jeste podnošenje administrativnih protokola.

- To su članovi osoblja ambasade i koliko sam razumeo rade za vojnog atašea i uživaju diplomatski imunitet. Mislim da će biti izvršena samo provera kako se ovo dogodilo - rekao je Ivanov i dodao da je put bio koordinisan, ali da su oni prijavili da putuju u Arhangelsk, a da su umesto toga krenuli za Severodvinsk.

Portparol Stejt departmenta ranije je rekao da su se diplomate uredno prijavile ruskim vlastima u vezi svojih planova za put.

Inače, u gradu Severodvinsk smeštena je odbrambena industrija Ruske Federacije, a poznat je po tome što se tamo nalazi preduzeće "Sevmaš", koje proizvodi podmornice.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram/manuelitacatani

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar