12°C

Beograd

ERDOGAN: Sa SAD ćemo unaprediti mir i stabilnost!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napisao je veceras na Tviteru da je uveren da će zajednički napori sa SAD unaprediti mir i stabilnost, nakon što su dve strane postigle dgovor o primirju na severoistoku Sirije.

- Gospodine predsedniče, mnogo više života biće spašeno kada porazimo terorizam, koji je arhineprijatelj čovečanstva - napisao je Erdogan, odgovarajući na Trampov post u kojem je on pozdravio postizanje sporazuma, ističući da će milioni života biti spašeni.

- Uveren sam da će ovi zajednički napori unaprediti mir i stabilnost u našem regionu - naveo je Erdogan.

Sporazum o primirju postignut je u razgovoru Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankari, koji je trajao više od četiri saa.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon Trampove odluke o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice izmeju dve zemlje.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar