15°C

Beograd

LOŠI ODNOSI SAD I TURSKE ZBOG OFANZIVE OTVARAJU PITANJE! Treba li SAD da uklone nuklearne bombe raspoređene u bazi u Turskoj?!

Loši odnosi SAD i Turske zbog turske ofanzive u Siriji vraćaju pitanje - treba li SAD da uklone nuklearne bombe koje su udavno raspoređene u bazi u Turskoj?

O ovom osetljivom pitanju se u američkoj javnosti retko priča.

To je komplikovana stvar iz više razloga, uključujući i činjenicu da je dugogodišnja politika američke vlade da ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu. I pored toga, gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske.

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je "siguran u to".

Turska, saveznica u NATO, prema nekim navodima je domaćin američkim nuklearnim bombama već 60 godina. Bombe bi u slučaju nuklearnog rata izbacili američki avioni. Aranžman s bazom Indžirlik je deo politike NATO kojom se Turska i druge članice povezuju sa ciljem saveza da se rat spreči preko relativno male količine nuklearnog oružja stacioniranog u Evropi. Uklanjanje tog oružja bi zbog toga predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu a rat u Siriji je postao još kompleksniji i nepredvidljiviji. Indžirlik se nalazi oko 150 milja od granice sa Sirijom.

Američko-turski dogovor o privremenom zaustavljanju turske ofanzive protiv kurdskih boraca u Siriji je možda usporio pogoršanje odnosa dve zemlje ali su oni sveukupno veoma loši.

- Putanja njihovog ponašanja tokom poslednjih godina je bila užasna. Hoću reći, oni ispadaju iz zapadne orbite - rekao je u nedelju američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos više puta ponovljenim američkim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog PVO sistema S-400. To je bio veliki udarac za američko-turske odnose i mnogi u SAD su se zapitali da li je Turska pouzdan saveznik.

Nekadašnji američki ambasador u Turskoj Erik Edelman, koji je takođe zvaničnik u Pentagonu, u petak je izjavio da veruje da je nuklearno oružje u Turskoj bezbedno i da je njegovo premeštanje rizično.

- Ne zalažem se za preduzimanje koraka koji bi potencijalno mogli da usmere razmišljanje Turske na razvoj sopstvenog nuklearnog odvraćanja - rekao je Edelman i dodao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takvu mogućnost pomenuo u septembru.

Ipak, neki američki eksperti za kontrolu naoružanja tvrde da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO.

Pentagon je odbio da komentariše.

- Američka politika je da niti potvrđujemo niti demantujemo prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj opštoj ili određenoj lokaciji. SAD ne govore o premeštanju nuklearnog oružja, kapacitetima za njegovo skladištenje u SAD ili u inostranstvu niti o planovima za bilo koju od tih aktivnosti - rekao je portparol Pentagona Juraja Orland.

Nuklearne bombe u Turskoj su deo mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja u Evropi. Eksperti navode da su one, pored Turske, raspoređene u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji.

Izvor: B92
Foto: Twitter/alojz

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar