11°C

Beograd

NEZAVISNOST ŠKOTSKE "NA DOHVAT RUKE": Izbori 12. decembra najvažniji su za ovu državu! (FOTO)

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je danas pred hiljadama pristalica u Glazgovu, na skupu s kog je zatražen novi referendum o nezavisnosti, da je nezavisnost Škotske "na dohvat ruke".

- Izbori 12. decembra su najvažniji za Škotsku u našoj epohi. U igri je budućnost naše zemlje - rekla je liderka independističke Škotske nacionalne partije (SNP).

Ona je navela da je perspektiva nezavisne Škotske "na dohvat ruke" i pozvala gradjane da u što većem broju izadju na izbore i glasaju za SNP. Sterdžon želi da referendum o nezavisnosti bude održan 2020, ocenjujući da je Bregzit promenio okolnosti pod kojima je 2014. godine 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji.

Ona je prošlog meseca na kongresu SNP u Aberdinu rekla da glasanje "treba održati naredne godine" i da se SNP za to priprema. Plan je da se do Božića zatraži dozvola britanske vlade za održavanje referenduma.

Vlada u Londonu se protivi novom referendumu tvrdeći da su se Škoti već izjasnili pre pet godina i da je reč o "jedinstvenom dogadjaju koji se dešava jednom u generaciji".

Sterdžon navodi da se u medjuvremenu desio Bregzit. Jedan od argumenata za ostanak u okviru Velike Britanije 2014. godine bio je taj da bi Škotska u slučaju nezavisnosti prestala da bude deo EU. Dve godine kasnije, 2016, na referendumu o Bregzitu 62 odsto Škota glasalo je za ostanak u EU.

Škotska premijerka se nada da će u slučaju izborne pobede opozicionih laburista novi premijer podržati njen plan o novom referendumu. Medjutim, laburistički lider Džeremi Korbin je izjavio da novi referendum "nije ni potreban ni poželjan".

Izvor: Kurir
Foto: youtube/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar